”De kommer att få kritik”

Det hade talats om 15 miljarder kronor, men landade på åtta.

– Regeringen kommer att få utstå kritik för att de gör för lite, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Lena Mellin.
Lena Mellin.

Regeringen hävdade envist att den lagda budgeten var tillräcklig för att möta den stundande lågkonjunkturen, men i dag kom ett stimulanspaket på ytterligare 8,3 miljarder kronor.

Effektivt avdrag

Återinförandet av de så kallade rot-avdragen var den största nyheten när den räddande julklappen presenterades på fredagen.

– Det var en väntad åtgärd, rot-avdragen har visat sig vara effektiva tidigare, säger Lena Mellin.

Skattereduktionerna kommer att införas per omgående för att rädda den haltande byggbranschen.

Men byggindustrin är den lätta delen, anser Lena Mellin. Den tuffare utmaningen gäller bilindustrin.

För de två biljättarna vid ruinens brant hade regeringen ingen akut hjälp i dag. Enligt Maud Olofsson vill man få en bättre bild av vad GM och Ford har för planer innan man agerar.

Kommer att få kritik

Enligt Lena Mellin var det väntat att regeringen skulle ligga lågt med räddningsinsatser för Saab och Volvo, men hon räknar med att oppositionen kommer att skrika.

– Regeringen kommer att få utstå kritik för att de gör för lite, säger hon.

– Det är ganska enkelt att stimulera byggindustrin med rot-avdrag, för bilindustrin är det lite mer komplicerat. Jag förväntar mig att delar av de här ams-satsningarna kommer att hamna i Västsverige.

Mellin tror inte att biltillverkningen kommer att komma tillbaka till den verklighet som en gång var ens när krisen är över.

– Hela västvärldens bilindustri hotas av Asiens. Många som i dag jobbar inom bilbranschen i Sverige måste förberedas för en annan arbetsmarknad. Där kommer det att krävas utbildningsinsatser.

Publisert: