Nyheter

Mp: Förbjud flygtrafik söder om Sundsvall

Av: 

Elisabet Wahl

NYHETER

Vill du flyga mellan Göteborg och Stockholm? Eller mellan Malmö och Kalmar?

Glöm det. I alla fall om Miljöpartiet får bestämma.

Partiet vill nämligen stoppa allt inrikesflyg söder om Sundsvall och istället styra över passagerarna till snabbtåg senast år 2020. Detta för att Sverige ska kunna nå sitt mål om minskade utsläpp, uppger SVT:s Rapport.

Partiet hänvisar till siffror som visar att mellan tio och 20 procent av de klimatpåverkande utsläppen i Sverige kommer från flyget. Det är främst koldioxid som släpps ut i stora mängder. För att den här siffran ska sjunka menar man att det är nödvändigt med ett flygförbud i södra Sverige.

Snabbtåg lika snabbt som flyget

Ett annat argument som partiet för fram är det faktum att de nya snabbtågen kommer att göra att tidsförlusten inte blir särskilt stora på sträckor söder om Sundsvall.

Miljöpartiet föreslår också en flygskatt på 200 kronor för enkelresor inom EU och 400 kronor utanför EU. Mp motiverar sitt förslag med att flyget är det enda transportsätt som inte behöver betala sina miljökostnader idag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Spanien–Sverige i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: