121 mord av krigsveteraner

NYHETER

En tredjedel av offren är maka, barn eller nära anhörig

1 av 5 | Foto: AFP
USA-soldater stormar en byggnad i Bagdad 12 januari 2008.

Soldaterna som återvänder från kriget i Irak är tickande bomber.

Många drabbas av psykiska problem och klarar inte livet i det civila.

Resultatet är alkoholmissbruk, psykoser, skilsmässor, misshandel – och mord.

Antalet mord där militärer är inblandade har ökat med 89 procent sedan 2001.

Det handlar om minst 121 fall av mord eller dråp där gärningsmannen tjänstgjort som amerikansk soldat i Irak eller Afghanistan, skriver New York Times.

En tredjedel av offren var soldatens maka, flickvän, barn eller annan släkting.

En stor del av de övriga offren var andra soldater som tjänstgjort med gärningsmannen. Inte sällan har gärningsmannen även tagit livet av sig själv efter dådet.

Mördade sitt barn

Krigspsykoser och stress pekas ut som orsak.

Richard Davis knivhöggs till döds av sina forna kamrater dagen efter att hela hans grupp återvänt från Irak. Gärningsmännen försökte dölja mordet genom att sätta eld på kroppen.

En liten del av offren var främlingar. Noah P Gamez, 21, bröt sig in i en bil vid ett motell när han sköts ner av en 20-årig krigsveteran. Soldaten begick sedan självmord i San Diego och polisen hittade en mängd vapen i hans bil.

Tvååriga Krisiauna Calaira Lewis dog när hennes 20-årige pappa kastade henne rakt in i en vägg. Pappan var sjukskriven i hemmet efter att ha skadats svårt i en bombattack i Falluja där han miste foten och fick en svår skallskada.

Gravid hittades bränd

Höggravida Maria Lauterbach, också före detta marinkårssoldat, saknas formellt fortfarande. Men en kvarlevorna av en kvinna och ett foster har hittats uppbrända på bakgården hos soldaten Cesar Laurean i Jacksonville, North Carolina.

– Det vi hittat kommer jag aldrig att glömma. Det lilla fostrets hand var stor som min tumme. Fingrarna knep ihop men handen var avbränd vid underarmen, säger den lokale sheriffen Ed Brown till tv-kanalen CNN.

Polisen pekar ut marinkårssoldaten Laurean som gärningsman och åtal väntas väckas inom kort.

Stressyndrom

Ett annat fall handlar om Matthew Sepi i Las Vegas. 20 år gammal och krigsveteran – men inte gammal nog att själv köpa ut den sprit han behövde för att kunna somna från minnesbilderna av kompisen som sköts till döds inför ögonen på honom i kriget.

I förhör kallar han det självmedicinering för posttraumatiskt stressyndrom.

Kvällen han greps hade han gett sig ut för att få tag på någon som kunde köpa ut alkohol i 7-Elevenbutiken runt hörnet i Las Vegas.

Under rocken hade han arméns kamouflagekläder och en skarpladdad automatkarbin. Han var rädd för gängen i området och vågade inte gå ut obeväpnad.

Nervöst väntade han utanför butiken och var på väg hem med flaskorna när han fick syn på två män.

– Jag är säker på att de var beväpnade gängmedlemmar. Jag såg en revolverkolv. De överföll mig, jag sköt automatiskt mot målet, säger han i förhör.

Skakade och grät

Förhörsledaren har noterat att Sepi skakade och grät under polisförhöret.

En av offren dog. Den andre blev svårt skadad.

Sepi smög hem längs husväggarna med geväret höjt, slängde in 180 patroner i bilen och flydde med automtvapnet intill sig i bilen. När han såg polisens blåljus bakom stannade han och gav upp.

– Han visste att han inte borde ta med en AK47:a till närbutiken. Men han var livrädd för gänget i området och hade sin militära träning i bakhuvudet. Som han såg det behövde han vapnet för att skydda sig, säger kriminalpolisen Laura Andersen till New York Times.

Fallen finns över hela USA.

Den gemensamma nämnaren tycks vara kriget.

Men varken Pentagon eller justitiedepartementet i USA har kartlagt konsekvenserna för enskilda soldater.

Kartläggningen som gjorts av New York Times spänner över åren 2001-2007.