Nyheter

Skulle frita höns - kvävde 5 000

Av: 

Johan Arkert

NYHETER

Slog sönder ventilationen

Djurättsaktivister slog till mot en hönsfarm i staden Närpes i västra Finland natten mot fredag.

Men istället för att befria djuren kvävde man av misstag 5 000 höns till döds.

– Det känns för jävligt att i åratal bygga upp en näring som så kallade djurskyddare slår sönder på minuter, säger ägaren till Hufvudstadsbladet.

Skador för omkring 500 000 kronor och minst 5 000 döda höns blev resultatet av djurrättsaktivisternas attentat mot hönsfarmen. Utöver att spreja ner fasaden saboterade aktivisterna ventilationen för hönsen, vilket ledde till masskvävning.

Aktivisterna lyckades även slå ut larmsystemet i hönshuset. Ägaren hann därför inte märka vad som hänt förrän på fredagmorgonen.

"Det känns för jävligt"

Farmens ägare Jan-Henrik Lillbåsk som vaknade till förödelsen hade svårt att beskriva sina känslor.

– Det känns för jävligt att i åratal bygga upp en näring som så kallade djurskyddare slår sönder på minuter, säger han till Hufvudstadsbladet.

På hönsfarmens vägg sprejade aktivisterna "EVR we’ll be back", där bokstavskobinationen EVR uppges vara en förkortning för Djurens befrielsefront.

Bedrövad aktivist

Djuraktivistföreningen Oikeutta Eläimille som nyligen firade sin ettårsdag misstänks ligga bakom skadegörelsen.

Föreningens pressansvariga Sari Komulainen uppges ha varit bedrövad när hon fick höra talas om hönsens öde. Men samtidigt försvarar hon ekonomiskt sabotage på ett moraliskt plan.

– De som producerar ägg gör medvetet pengar på att någon annan lider. Djuren har känslor precis som vi människor, säger Sari Komulainen till Hufvudstadsbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert: