Airbus A320 har störtat i Medelhavet

avJenny Stiernstedt, Robert Triches

NYHETER

Sju personer ombord – en kropp har hittats – ”Det finns inga överlevande”

1 av 4
Planet störtade i västra Medelhavet norr om gränsen till Spanien. Karta: GOOGLE MAPS

En Airbus A320 har störtat i södra Frankrike under testflygning. Sju personer fanns ombord.

Detta enligt officiella franska uppgifter, meddelar nyhetsbyrån AP.

En kropp har återfunnits, sex saknas.

Planet störtade utanför Canet-en-Roussillon, norr om gränsen till Spanien, klockan 16.30 lokal tid. 16.44 kom larmet. Olycksplatsen ska ligga cirka 20 kilometer öster om staden Perpignan.

Kroppen tros ligga på 45 meters djup, skriver The New Zealand Herald. En del vrakdelar flyter på ytan, men är svåra att finna på grund av mörker och höga vågor, uppger en fransk journalist för Radio New Zealand.

Den franska flygsäkerhetsmyndigheten DGAC håller på att undersöka omständigheterna kring kraschen, skriver Reuters. En räddningsoperation har också satts igång.

Tre kroppar har hittats. Fyra saknas, uppger Le Monde. Men möjligheten att det skulle finnas någon överlevande bedöms som liten. Ombord fanns de två piloterna, tyskar. Övriga fem ombord var anställda vid Air New Zeeland.

”Inga överlevande”

– Det finns inga överlevande, säger en myndighetsperson dystert till Reuters.

Två patrullbåtar och ett flygplan från flottan samt en helikopter från civilförsvaret har skickats till platsen, skriver Le Parisien.

Enligt Liberation tillhör flygplanet flygbolaget Air Nya Zeeland. AFP uppger att planet hade varit inne för reparationer när det drabbades av något slags flygtekniskt fel.

– Från kajen där vi finns såg man ingenting. Dessutom finns det ingen bebyggelse utmed kusten åt det hållet. Det kan inte vara många som såg händelsen, säger en man som bor på ön Saint-Cyprien till Liberation.

Enligt Sandrine Parro, en av de som deltar i räddningsauktionen, ska det skadade planet ha upptäckts vid 17-tiden av en segelbåt som befann sig i området. Det uppger franska Le Figaro som hänvisar till nyhetsbyrån AP.

Flög från Perpignan

– Vi är framme vid vraket, säger Parro.

Planet hade flightnummer GXL888T och gjorde testflygningar från flygplatsen i Perpignan, uppger tv-kanalen LCI. Planet var D-AXLA som skulle levereras till Air New Zeeland den första december. Senast flög det för det tyska flygbolaget XL Airways och piloterna som körde det tillhörde samma flygbolag.

Planet var alltså en A320-200 och var den 2500:e A320 som producerats.

Det hade sin första flight 30 juni 2005.

Airbus har hittills inte gett några kommentarer.