"Skitjänkare, ni kan dra åt helvete"

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Diplomatisk kris under uppsegling i Sydamerika

1 av 6 | Foto: Reuters
Går till attack Venezuelas president Hugo Chavez utvisade på torsdagen USA:s ambassadör i Caracas med orden ”Skitjänkare, ni kan dra åt helvete hundra gånger om.”

På torsdagen utvisade Venezuelas president Hugo Chavez USA:s ambassadör i Caracas med orden ”Skitjänkare, ni kan dra åt helvete hundra gånger om.”

Dagen innan utvisade Bolivias Evo Morales USA:s ambassadör.

Den diplomatiska krisen i Sydamerika trappas upp.

Två ryska strategiska bombplan av modellen Tu-160 ”Blackjack” landade i onsdags i Venezuela. De är placerade tio mil utanför huvudstaden Caracas på den militära flygplatsen Libertadores.

I ett uttalande från Venezuelas regering uppger man att de ryska bombplanen som har kapacitet att bära kärnvapen ska stanna i landet i flera dagar och ska delta i flygövningar över neutralt vatten.

Ryska och venezuelanska företrädare har också uppgivit att fyra ryska krigsfartyg kommer på besök till landet i november i år.

– Yes, yes, yes! Nu svider det för jänkarna, sa Hugo Chávez som välkomnar de tydliga tecknen på landets allt starkare vänskapsband till Ryssland.

Utvisar ambassadörer

Samtidigt meddelade Hugo Chavez att USA:s ambassadör Patrick Duddy nu utvisas.

– Yankeeambassadören i Caracas har 72 timmar på sig att lämna Venezuela, sa han till sina supportrar i torsdags enligt CNN.

Presidenten uppgav att utvisningen är ett sätt för honom att visa solidaritet med Bolivia och dess invånare.

Bolivias president Evo Morales anklagade i veckan USA för att iscensätta en statskupp genom att uppvigla rika landägare mot honom som är landets första president som är av indianskt ursprung.

I onsdags utvisade han därför USA:s diplomat Philip Goldberg i La Paz.

Mordkonspiration

Även Hugo Chavez säger sig vara övertygad om att USA ligger bakom en nyligen avslöjad konspiration vars syfte var att mörda honom. Han menar att USA med våld vill avsätta honom.

– Imperiet ligger bakom detta. De letar hela tiden efter ett sätt att stoppa revolutionen och att stoppa alla förändringsprocesser som pågår i Sydamerika, Karibien och Centralamerika.

Hugo Chavez hade också ett meddelande till president George W Bush att "gå dit han måste gå och lämna det sydamerikanska folket i fred".

– Om de dödar mig så fruktar jag vid Gud inte för vad som händer mig, utan för vad som sker efter det, sa Chavez.

USA förnekar

Chavez uppgav också att Venezuelas ambassadör Bernardo Alvarez kommer att återvända till USA först när det finns en ny regering där.

Från USA:s sida förnekar man alla kupp-anklagelser i Bolivia och Venezuela. De försöker nu ta ställning till utvecklingen i länderna.

– Vi har sett rapportering om president Chavez uttalanden men vi har inte fått ta del av någon form av offentlig diplomatisk kommunikation. Vår ambassad i Caracas håller på att undersöka saken, säger Gordon Duguid som är talesman för det amerikanska utrikesdepartementet.

Publicerad: