Nyheter

Dödssiffrorna stiger i Haiti

Foto: AP

NYHETER

Polisen på Haiti hittade 495 döda människor när det leriga vattnet på fredagen började dra sig tillbaka från hamnstaden Gonaives efter dagar av skyfall från den tropiska stormen Hanna.

– Vädret är lugnt nu och vi hittar fler kroppar. Hittills har vi hittat 495 i Gonaives och 13 personer saknas, sade stadens polischef Ernst Dorfeuille som tror att dödssiffran stiger ytterligare.

Utan mat och vatten

Internationell katastrofhjälp organiserades under dagen till de hundratusentals människor som fått lämna sina hem. De är utan mat och vatten och lever under svåra förhållanden efter att ha drabbats av tre häftiga stormar.

I hela Haiti har 529 omkomna människor hittats hittills.

”En katastrof”

Tonvis med utrustning nådde de hårt drabbade samhällena under fredagen.

Gonaives har råkat värst ut i ovädret.

Senator Yuri Latortue som representerar staden talar om en katastrof.

–  Jag vet mycket väl att orkansäsongen har drabbat hela vårt land, men situationen i Gonaives är verkligen speciell. 200 000 människor har inte ätit på tre dagar, sade han till AFP.

Oroligheter riskerar öka

Joel Boutroue, FN:s samordnare för humanitär hjälp i Haiti, beräknar att 600 000 människor är i behov av hjälp. Han sade att oroligheterna i det mycket fattiga landet riskerar att öka om hjälpen inte når fram, rapporterar BBC.

På fredagen bad landet officiellt om internationell hjälp, meddelade FN. Flera länder, däribland Schweiz, EU-länderna och USA, sade att de skickar pengar.

TT-Reuters

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter