Nyheter

Oljekrig förklaras i Nigeria

NYHETER

”Hundratals båtar med tungt beväpnade krigare ska sprida död och förödelse”

ABUJA. Nigerias största rebellrörelse Mend förklarade på söndagen oljekrig i Nigerdeltat.

Krigsförklaringen går under kodnamnet ”Orkanen Barbarossa”, enligt epost från gerillan till lokala medier.

I pressmeddelandet hävdar gerillan att ”hundratals båtar med tungt beväpnade krigare” skickats ut från olika gerillafästen i Nigerdeltat för att sprida ”död och förstörelse” i oljeindustrin.

Krigsförklaringen var ett svar på flyg- och sjöattacker mot rörelsen, hette det.

Operationen ska inte avslutas förrän Nigerias regering inser att ”rättvisa, dialog och respekt” är enda vägen till fred i deltaområdet, hotade rebellerna.

Strider

Internationella lastfartyg för olja och gas på väg mot hamnar i Nigeria uppmanades av gerillan att hålla sig på djupt vatten eller sätta kurs annorstädes, annars riskerar de att utplånas.

Den hotfulla och storvulna krigsförklaringen kom efter två dagars strider. Enligt Mend anföll regeringssidan i lördags med jetplan, bestyckade helikoptrar och kanonbåtar. Minst sju rebeller uppgavs ha mist livet.

– De militanta grupperna har lidit stora förluster, sade överstelöjtnant Sagir Musa, talesman för Nigerias militära specialstyrka.

– Vi har förhoppningar om att de ska ge upp kampen mycket snart, tillade han.

Chevron

En av oljebolaget Chevrons anläggningar angreps på söndagen, men exakt vad som hänt är oklart.

Enligt gerillan dödades 22 regeringssoldater, enligt Chevron kan två anställda hos en lokal underleverantör ha dödats och enligt armén slogs attacken tillbaks.

Klart är dock att strider, sabotage och kidnappningar i Nigerdeltat minskat landets oljeproduktion med en fjärdedel de senaste åren. I april förlorade landet positionen som Afrikas största oljeleverantör till Angola, enligt Opec.

Fakta/Nigeria

Nigeria är det mest befolkningsrika landet i Afrika med 130 miljoner invånare. Det är också kontinentens största oljeproducent. Det mesta av produktionen sker i Nigerdeltat och utanför kusten. Det har en produktionskvot i Opec på 2,2 miljoner fat olja per dag, men attacker på oljeinstallationer från etniska gerillagrupper har gjort att en fjärdedel av produktionen stängts. Mycket olja stjäls också från oljeledningsnätet. Enligt vissa uppskattningar så mycket som 200 000 fat per dag.

Näringsliv - affärsnyheter, börs och analys

TT-Reuters

ANNONS

Snabb hjälp på vårdcentral eller i ett videomöte - Öppet dygnet runt i appen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter