"Fansen gillar min musik mer än jag"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-22

Hakim kallas för Kairos "streetpopstjärna" nummer ett. han spelar även i väst och har samarbetat med storheter som James Brown och Stevie Wonder.

Hakim har sålt 18 miljoner skivor och är en av arabvärldens mest populära artister. Själv är han förvånad över att så många gillar hans musik.

Shaa’bin är från början en traditionell Egyptisk musikgenre. Hakim fick sitt stora genombrott 1991, när han började modernisera Shaa’bin och är känd för att ständigt förnya stilen. Han spelar på Inkonst i Malmö på torsdag och på Kägelbanan i Stockholm på fredag.

– Jag har spelat i Stockholm många gånger och det brukar alltid vara fullt hus. Men jag skulle gärna se nya fans. De som kommer kan vänta sig något konstigt, något som de aldrig har sett förut. Och en massa energi i två timmar, säger Hakim på telefon från Kairo, tolkat via sin fru.

Han har turnerat väldigt mycket i väst. Bland annat i USA, bara fem månader efter 9/11.

– Det kändes lite märkligt till en början. Mitt syfte var att försäkra mig om att broarna mellan våra kulturer inte hade gått förlorade. Men det kändes bra i slutet.

Att han har en lojal fanskara i sitt hemland kan ibland uppfattas som en börda.

– Jag är väldigt noga med att alltid ta mig tid när folk kommer fram. Mina fans ser mig som en son, bror eller nära vän. De känner sig otroligt nära mig, att jag representerar dem. De gillar musiken mer än vad jag gör själv, ha ha.

Miranda Sigander

» Vill du få full koll? Anmäl dig till Allt om Stockholms nöjesbrev - bara ett klick bort!

Läs mer och kommentera

(.se)