Räddade lillasyster från kokande vatten

avSanna Casson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Foto: PETER WIXTRÖM
VÄRLDENS BÄSTA BROR Olyckan hade kunnat sluta riktigt illa för Evelina, 3, om inte storebror Simon, 10, agerat så snabbt.

VÄSTERÅS. Han kastade sig fram för att få bort henne från det kokande vattnet.

Simon, 10, räddade sin lillasyster Evelina, 3, från svåra brännskador med sin egen kropp som insats.

Hon har ett Bamseplåster i nacken. Ena kinden är sårig och det ljusa, lockiga håret är bortrakat.

Men Evelina Klinkiewicz är på strålande humör. Hon har nyligen kommit hem från två veckor på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det var en sån lättnad när hon blev sig själv och började busa och skratta igen, säger mamma Maria Klinkiewicz.

Var blixtsnabb

Olyckan inträffade en kväll för drygt två veckor sedan. Pastavattnet stod och kokade på spisen när Evelina började vifta med en sugpropp som man rensar avlopp med.

Skaftet fastnade i handtaget på kastrullen, något Simon registrerade blixtsnabbt. Han kastade sig fram och puttade bort Evelina.

– Det bara kom automatiskt, jag ville hjälpa henne, säger Simon.

Sedan kom skriken. För hjälteinsatsen begränsade inte bara Evelinas skador, den innebar också att även Simon fick kokande vatten över sig.

– Jag fick en chock när jag förstod vad som hade hänt. Men vi fattade oss ganska snabbt och spolade ljummet vatten över dem, säger mamma Maria.

Båda barnen fick brännskador över stora delar av kroppen. Värst drabbad blev Evelina som även fick kokande vatten i ansiktet och på huvudet. Läkarna tvingades raka bort hennes hår.

– Vad har jag gjort, frågade Evelina när hon fick syn på sig själv i spegeln, berättar mamma Maria.

Pussar brorsan

Simon kunde återvända till skolan för några

dagar sedan. För Evelina gäller det att stanna inne

ett tag till, eftersom infektionsrisken är så stor.

Men hon blir långsamt bättre. När Aftonbladet är på besök hoppar Evelina runt och skojar med föräldrar och syskon och pussar sin bror Simon.

– Jag tycker inte om att han utsatte sig själv för fara. Samtidigt var det en fantastisk hjälteinsats att han ville rädda sin syster utan att tänka på sitt eget liv. Utan honom hade hennes skador blivit mycket värre. Han är en hjälte, säger Maria.

Publicerad: