MILJARDFIASKOT

NYHETER

Jan Mosander avslöjar statens biståndsfloppar

1 av 3 | Foto: Foto: JONAS JONZON
Miljarderna som försvann Journalisten Jan Mosander har i tio års tid granskat vart svenska biståndspengar har tagit vägen och har hittat flera miljarder som varit viktigare att betala ut än att ta reda på vad de använts till.

Svenska staten satsade miljoner på en synagoga i en stad utan judar.

Sida betalade tre LO-toppars Vietnamresa.

I en ny bok avslöjar journalisten Jan Mosander miljardrullningen inom svenskt bistånd.

Under tre års tid öste svenska regeringen pengar över Östeuropa genom de så kallade Östersjömiljarderna.

Två miljarder kronor betalades ut – pengar som inte ens var avsedda för bistånd. Genom att kräva att projekten skulle ge svenska jobb kunde miljarderna tas från sysselsättningsbudgeten.

Bara ett nytt jobb

I sin nya bok ”Pengarna som försvann” visar förre Dagens Eko-reportern Jan Mosander att miljarderna var rena fiaskot.

Några exempel:

Regeringen satsade 3 miljoner på att restaurera en synagoga i Sabile i Lettland. Men i Sabile finns det inga judar. De fördrevs eller mördades under 40-talet. Den judiska församlingen i Riga ville inte ens ha renoveringen. Satsningen gav inte ett enda svenskt jobb.

Svenska staten satsade 28 miljoner på ett mejeri i Ryssland. Projektet skulle ge 110 nya svenska jobb. Men efter två år hade projektet inte gett ett enda nytt svenskt jobb.

5 miljoner gick till att bygga om en kolchos efter svensk modell. Projektet gav ett nytt jobb: en svensk konsult fick 114 000 kronor i månaden för att leda arbetet. Efter ett par år lades projektet ner utan att det slutförts.

”Ingen respekt”

I boken avslöjas allt från mångmiljonsvindel till tre LO-toppars Vietnamresa för 60 000 kronor, betald med Sidamedel. Men det är inte summan som är det viktiga, menar Jan Mosander.

– Det är principen att man tar för självklart att man kan ta av det allmännas pengar. Det finns ingen respekt för pengars värde, säger han.

Han menar att enprocentsmålet, att Sverige ska ge minst en procent av BNP i bistånd, blivit viktigare än vart pengarna faktiskt tar vägen.

I tio års tid har han på halvtid granskat svenskt bistånd och framför allt Sida.

Eva Buskas