Två döda när bro rasade

Av: Sofie Strandberg, Robert Triches

Publicerad:
Uppdaterad:

Fem personer föll 25 meter när brodel rasade

Foto: scanpix

En cirka 50 meter lång bit av bron som ska gå över Älandsfjärden utanför Härnösand rasade på tisdagen.

Fem byggnadsarbetare drogs med i fallet.

– Två personer har avlidit, säger Åsa Grip, informationschef vid polisen i Västernorrland.

Polisen fick larm om olyckan klockan 13.23.

De fem personerna arbetade med bygget av järnvägsbron över Älandsfjärden, som är en del av Ådalsbanan. Byggarbeterna stod på ett fundament, som var fastskruvat i bron, när olyckan inträffade.

Plötsligt rasade en cirka 50 meter lång bit av bron.

Drogs med

– Brospannet var mellan 20 och 25 meter upp i luften. När det rasade drogs fem personer med, säger Åsa Grip, informationschef vid polisen i Västernorrland.

– Två personer har avlidit. Tre personer skadades, varav en allvarligt, säger Grip.

Det är byggbolaget Skanska som har entreprenaden på brobygget.

– Än så länge vet vi väldigt lite. Vi har tillsatt en krisgrupp och ska försöka få klarhet i vad som har hänt. Vi är inte inte helt säkra på omfattningen ännu. I arbetslaget ingår 2-4 personer. Vi samlar nu personalen och har skickat folk till platsen för hjälpa till. Just nu är vi en drabbad organisation, säger informationschef Agneta Ljunggren.

Hon fortsätter:

– Nu kommer arbetsmiljöverket kopplas in och det ska självklart utredas noga vad som har hänt. Just nu har vi hela vårt fokus på att hantera den akuta situationen.

Bygge för 6,6 miljarder

Broraset har inträffat på Saltviksstrand på den södra delen av den 770 meter långa bro som ska byggas över Älandsfjärden.

Brobygget ingår i en upprustning och nybyggnad av Ådalsbanan mellan Nyland väster om Kramfors och Sundsvall. Den här järnvägssträckan är väldigt backig och krokig och genomgår en rejäl upprustning för att 2011 kunna ta emot de tåg som då ska till och från Botniabanan.

Upprustningen av de 13 milen på Ådalsbanan är kostnadsberäknad till 6,6 miljarder kronor.

Publicerad: