”Vad står karln och säger?”

avJohanna Melén

NYHETER

Jordbruksministerns uttalande om sex med djur fick riksdagsledamot att tappa fattningen

Vad får man säga och inte säga i Sveriges riksdag?

Den frågan blev aktuell under en debatt om förbud mot sex med djur.

– Ska det vara tillåtet att smeka en tik på spenarna? undrade jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) och fick socialdemokraten Monica Green att tappa fattningen.

– Vad står karln och säger? Undrade Green.

Det undrade också alla övriga ledamöter och besökare som lyssnade till debatten i Sveriges riksdag den 6 maj i år.

– Det var många som reagerade, säger Monica Green till aftonbladet.se.

Hon hade ställt en fråga till jordbruksminister Erlandsson om det inte borde vara dags med ett totalförbud mot sex med djur. I dag säger lagen att det är förbjudet att skada ett djur fysiskt eller psykiskt.

Eskil Erlandsson inledde debatten med att säga hur fel han tycker det är att utnyttja djur sexuellt.

”Svårt hitta ord”

– Det är svårt att hitta ord som på ett bra sätt beskriver den avsky som jag känner inför sådana handlingar, sa jordbruksministern men menade också att en heltäckande lagstiftning är en komplicerad fråga.

För var går gränsen? Undrade Erlandsson och fortsatte med allvarlig stämma:

– Låt mig ta några exempel. Är det, och ska det vara, lagligt att på ett kön stryka på något som för exempelvis en hund smakar eller luktar gott, för att låta denna hund slicka av det som är påstruket på könet? Ska det vara tillåtet att smeka en tik på spenarna av kärlek, eller ska det räknas som ett sexuellt nyttjande av djur? Det blir ytterst svåra bedömningsfrågor att ta ställning till även med en förändring av lagstiftningen.

Som en fågelholk

Nu reagerade frågeställaren Monica Green.

– Jag blev paff, chockad och satt där som en fågelholk. Vad står karln och säger?

Vad var det du reagerade på?

– Han blandade ihop människors sexualitet med djurens sexualitet. Hans exempel var dessutom fruktansvärt dåligt. Att göra som han sa med en hund är ju att utnyttja djuret för sina egna sexuella behov.

Monica Green tycker inte heller att Erlandssons ordval hör hemma i Sveriges riksdag.

– Det var osmakligt. En fruktansvärt låg nivå. Jag tycker Inte man ska behöva diskutera sådana här detaljer i riksdagen.

”Ryckt ur sitt sammanhang”

Nu ligger klippet med Eskil Erlandsson ute på videosajten Youtube. Hittills har det tittats på nästan 24 000 gånger och kommentarerna är många. Erlandsson väljer att kommentera sitt uttalande skriftligt i ett mejl till aftonbladet.se:

”Citatet är ryckt ur sitt sammanhang. Det jag ägnade huvuddelen av den halvtimmeslånga debatten var att fördöma tidelag.

Jag ville i interpellationsdebatten påvisa vilka gränsdragningsproblem som kan uppstå med den nuvarande lagstiftningen, genom att exemplifiera sådana situationer som är svårbedömda.

Att införa ett rakt förbud mot sexuellt umgänge med djur är mer komplicerat än vad man kan tro. Därför tittar vi nu på hur den nuvarande lagstiftningen kan förtydligas.

Jag vill poängtera att jag anser att tidelag är en fullkomligt avskyvärd handling.”