Mannen häktad på sannolika skäl

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nekar till rekordrånet

KARLSKOGA. För 13 år sedan ska den nu 32-årige svenske småbarnspappan ha varit med om ett av de mest spektakulära rånen i tysk historia.

I dag häktades han av Karlskoga tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grovt rån.

– Han är mycket förvånad över att han återigen har blivit frihetsberövad för det här, säger 32-åringens advokat Olof Swedjemark.

Mannen är nämligen redan dömd för rånet. Han satt tre år i fängelse i Beirut innan han kom till Sverige.

Så här såg tunneln ut. Den var sofistikerat byggd, med belysning och dragen el.
Foto: ScANPIX
Så här såg tunneln ut. Den var sofistikerat byggd, med belysning och dragen el.

Aftonbladet.se bevakade häktningsförhandlingen mot mannen på plats i Karlskoga.

Precis klockan 14.14 fördes den anhållne 32-åringen in i rättssalen. Han hade då en reflexjacka över huvudet. I dörröppningen smattrade fotografernas kameror.

32-åringen, som kom till Sverige 2001, använder sig av tolk under förhandlingen. Han talar svenska, men inte tillräckligt bra, anser han själv.

– Jag yrkar att 32-åringen ska häktas enligt en europeisk arresteringsorder som är utfärdad från åklagarmyndigheter i Tyskland. Häktningsgrunderna är att den misstänkte riskerar att fly eller undanröja bevis, sa Ulf Forsberg, chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm till rätten.

– Han bestrider yrkanden och förnekar att han gjort sig skyldig till det här grova rånet och att det inte föreligger något av de särskilda häktningsskälen. Han är dömd mot sitt nekande för det här rånet och har avtjänat ett straff på tre år i Libanon, sa 32-åringens försvarare Olof Swedjemark.

Stängda dörrar

Större delen av häktningsförhandlingen fördes sedan bakom stängda dörrar. Efter cirka fyrtio minuter tillkännagavs att 32-åringen är häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt rån. Han ska också sitta häktad med restriktioner.

– Han är mycket förvånad över att han gripits igen, säger Olof Swedjemark. Han har fru och barn och har etablerat sig väl här i Sverige. Det här kom som en total överraskning för honom, säger advokaten.

Innan 32-åringen kom till Sverige 2001 satt han fängslad i tre år i Beirut, Libanon, dömd för det grova rånet i Tyskland.

– Men tyskarna tycker väl inte riktigt att tre års fängelse räcker, konstaterar Ulf Forsberg och tillägger: Det är ju i och för sig i sin ordning att man försöker att lagföra honom igen.

I Sverige är maxstraffet för grovt rån tio års fängelse.

– Det är nog det straff som jag hade yrkat på, med tanke på att de tog gisslan och bytets storlek. Personligen bedömer jag att det är stor flyktfara. Om vi antar att han skulle dömas till maxstraff för grovt rån, eller upp mot det så handlar det om ganska många år till i fängelse. Dessutom saknas fortfarande en stor del av bytessumman.

Flydde i tunnel

Mannen greps vid elvatiden i måndags i Karlskoga sedan tysk polis gått ut med en europeisk arresteringsorder på honom. Han är misstänkt för inblandning i grovt rån mot en bank i Berlin 1995. Rånarna tog gisslan i banken men lyckades fly genom en snillrikt konstruerad tunnel och kom undan med ett rekordstort byte, motsvarande cirka 75 miljoner kronor.

Sex personer har hittills dömts för rånet, men fortfarande saknas cirka 46 miljoner kronor av rånbytet.

Polisen har inte gjort några beslag i samband med att mannen greps.

Publicerad: