Kina desperat efter ren Pekingluft

Stänger sina fabriker och halverar trafiken

Bara tre veckor kvar till OS.

Då tar de kinesiska myndigheterna tag i sin kanske svåraste utmaning inför tävlingarna.

Att bli av med det jättelika avgas- och förorenings-moln som belägrar huvudstaden, rapporterar AP.

På söndag börjar Kina de omfattande planerna på att rena Pekings luft. Genom att stänga ner fabriker och stoppa hälften av stadens 3,3 miljoner fordon hoppas man få bort den brungula smogen.

De kraftverk och kemiska fabriker som tillåts ha öppet tvingas sänka sina utsläpp med 30 procent och alla dammiga byggarbetsplatser får avvakta tills efter spelen.

Bilarna kommer endast tillåtas på vägarna varannan dag. Systemet upprätthålls genom att bilar med jämna nummer kör ena dagen medan ojämna kör den andra.

Tjock som ärtsoppa"

– Mardrömmen vid öppningsceremmonin vore om luften var tjock som ärtsoppa, säger Victor Cha, Asian Studies, Georgetown till AP.

40 miljarder dollar har lagts på att fräscha upp och förbättra infrastrukturen. Men den enorma investeringen har inte lyckats dölja Pekings smutsiga luft.

Olympiska komittens president, Jacques Rogge har vid upprepade tillfällen varnat arrangörerna för att till exempel maraton och andra uthållighetsgrenar inte kommer att kunna genomföras om inte luftkvaliten är tillräckligt god.

Försöket kan misslyckas

Trots de extrema åtgärderna är det inte säkert att de kinesiska myndighterena lyckas.

Veerabhadran Ramanatahn, atmosfärexpert, säger till AP att oförutsedda vindar kan blåsa in avgaser och föroreningar över staden trots att fabrikerna stängts ner.

Publisert: