”Juridiskt omöjligt delta i tv-debatten”

avAndreas Victorzon, Karin Henriksson

Marklund vägrar ställa upp i SVT

1 av 2 | Foto: thomas johansson

Liza Marklund vägrar försvara sin bok ”Gömda” i SVT:s Debatt.

Nu kräver programledaren Janne Josefsson svar av författaren:

–?Hon gömmer sig som i en bunker. Hela hennes trovärdighet står på spel. Varför vågar hon inte svara på frågor?

I morgondagens Debatt i SVT ska bästsäljarna ”Gömda” och ”Asyl” diskuteras.

Men utan författaren Liza Marklund.

Hon vägrar att debattera mot journalisten Monica Antonsson som i sin bok ”Mia – Sanningen om Gömda” anklagat succéförfattaren för att ha ljugit om fakta och lurat sina läsare.

–?Redan i december försökte vi anordna en debatt angående boken. Men det tackade hon nej till och då lade vi ner den debatten för det är svårt när inte ena parten vill vara med, säger programledaren Janne Josefsson.

”Trovärdigheten hotas”

Men vid morgondagens säsongsstart av Debatt ska ämnet ändå tas upp.

–?Det här är så pass allvarliga beskyllningar mot henne. Hon är en av – kanske den mest kända – journalisten i landet. Hela hennes trovärdighet står på spel. Varför vågar hon inte låta sig intervjuas? säger Janne Josefsson

–?Jag tycker det är konstigt att hon gömmer sig som i en bunker.

Vilka frågor hade du velat ställa till henne?

–?Jag hade ställt frågor angående det hon har beskyllts för: att det inte är en sann historia, men den har kallats en sann

historia och försökt gå till botten med det hon har ändrat på.

Marknadsförd som sann

Enligt Josefsson finns två grundpelare i att berätta en sann historia.

–?Det ena är att de fakta man redovisar är sanna och det andra att man inte undanhåller fakta som är viktiga för att man ska kunna bedöma en historia.

–?Den är ju marknadsförd som en sann historia och detta är värt att debattera, detta är värt att ställa frågor till henne om. Men hon låter sig inte intervjuas.

När Liza Marklund i går lovade att räta ut frågetecknen för sina läsare genom att chatta på tidningen Expressens sajt såg Janne Josefsson sin chans.

Hörde av sig i förväg

Han hörde av sig i förväg till tidningen och berättade att han skulle skicka in sin fråga. Bland annat skrev han:

”Via din pressagent har du meddelat att du inte vill ställa upp i direktsändning mot Mon­ica Antonsson. Men varför kan jag inte åtminstone få prata med dig och ställa några frågor?”

Hans fråga kom aldrig med. Däremot svarade Marklund på en läsarfråga om varför hon inte ville medverka:

”Tv-programmet Debatt har ringt och velat ha med mig sitt program ett hundratal gånger genom åren. Jag har aldrig någonsin ställt upp och tänker inte göra det nu heller. Det viktiga för mig är inte att vinna en debatt i tv, utan att svara på människors frågor. Och det gör jag ju nu, till exempel!”

Monica Antons­son tycker att Liza Mark­lund borde ställa upp i Debatt.

–?Jag tycker inte att hon kan säga nej. Men vad ska hon sä­ga? Hon vet ju att jag har rätt.

Liza Marklund hälsar genom sin presskontakt Niclas Lövkvist att det är juridiskt omöjligt för henne att medverka i en debatt, då det ”med mycket stor sannolikhet direkt eller indirekt skulle innebära att hon bekräftar vem hennes uppgiftslämnare till böckerna "Gömda" och "Asyl" är”, vilket vore brott mot grundlagen.

Liza Marklunds motdebattör Monica Antonsson är misstänkt för just detta brott och utreds nu av Justitiekanslern, JK.

– Det är förvånande att SVT och Janne Josefsson av alla personer vill tvinga mig att avslöja mina källor och begå lagbrott. Som journalist borde han förstå att jag aldrig kommer att göra det, säger Liza Marklund via sin presskontakt Niclas Lövkvist till Aftonbladet på onsdagen.