”Barnen äter en gång om dagen”

avEmma Gårdsäter

20 miljoner männsikor hotas av svält i Östafrika. Nu vädjar Röda Korset om hjälp till Afrikas befolkning.

Matbristen i länder som Etiopien och Somalia får allvarliga konsekvenser.

Många barn äter bara ett mat mål om dagen och vissa får bara lite kaffe.

– Barn som är tre år gamla kan inte gå för att de är så svaga, säger Andrei Engstrand-Neacsu som arbetar för Röda Korset i Nairobi i Kenya.

”Det är väldigt upprörande att det är 2008 och fortfarande matbrist”, säger Andrei Engstrand-Neacsu arbetar i Afrika för Röda Korset.

Matbristen är akut för 20 miljoner människor på Afrikas horn och i Kenya. Det skriver Christer Zettergren, generalsekreterare för Svenska Rödakorset, i en debattartikel för Aftonbladet.se.

Andrei Engstrand-Neacsu, kommunikationsansvarig för Röda Korset i Nairobi, möter människor varje dag som lider av undernäring.

Treåringar kan inte gå

– Jag besöker hälsokliniker som tar emot undernärda barn. Det är väldigt upprörande att det är 2008 och att det finns barn som dör på grund av matbrist.

Kontoret i Nairobi arbetar med att stödja fjorton länder i Afrika. Andrei Engstrand Neacsu reser mycket och är ute på fältet där han träffar både arbetskamrater och människor som är i behov av hjälp.

I många regioner har det knappt regnat alls de senaste månaderna vilket gör att grödorna på fälten torkar ut.

– Barn som är tre år kan inte gå för att de är så svaga. De äter en gång per dygn och ofta får de bara gröt eller lite kaffe, säger Andrei Engstrand-Neacsu.

Generalsekreterare, Christer Zettergren skriver i debattartikeln att ”agerar vi snabbt och kraftfullt kan vi hinna fram i tid.” Hur bråttom är det?

– Om vi inte agerar inom några månader och gör det möjligt för hjälporganisationer som Röda Korset att ge stöd till de här länderna kommer en stor andel barn att dö. De som inte dör får problem för resten av sina liv. Växer man med undernäring utvecklas inte barnen normalt.

Röda Korset arbetar tillsammans med lokala organisationer på plats. Ett arbete som de märker ger resultat i regioner där de har gjort särskilda satsningar.

– I ett område i södra Etiopien fick människor plantor och verktyg. De hade tur och fick lite regn så att de kunde odla potatis, soja och grönsaker. I andra områden har man ätit allt man sparat från jordbruket och brunnarna är torra, berättar Andrei Engstrand-Neacsu.

Västs problem minimala

Christer Zettergren kritiserar medierna för att problemen med matbrist hamnar i skuggan av finanskrisen. Andrei Engstrand-Neacsu är av samma åsikt.

– Man pratar mycket om finanskrisen i världen och problem för de utvecklade länderna men de problemen är minimala om man jämför med de mindre utvecklade länderna.

Att människor bryr sig mest om sin egen familj är inte konstigt anser Andrei Engstrand-Neacsu som själv har fem barn.

– Men alla borde tänka på hur det skulle kännas om sin egen dotter eller son bara fick ett mål mat om dagen.

Hjälpen behövs nu

Andrei Engstrand-Neacsu vet att Röda Korset och andra organisationer kan bidra till att förändra situationen för människorna i dessa länder. Men han är ändå orolig.

– Jag är väldigt rädd för att man inom några månader kommer se bilder av människor som är väldigt undernärda. Då kommer människor att reagera och vilja hjälpa till. Vi behöver hjälpen nu.