Oro i Strömsund – uzbeker känner sig utpekade

NYHETER

STRÖMSUND.  I bostadsområdet där den terrormisstänkte mannen greps är känslorna delade.

De få uzbekerna i samhället känner sig utpekade som grupp medan andra boende känner sig otrygga.

Tidigt på måndag morgon greps en uzbekisk man misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Polisen är tystlåten kring vilka bevis som finns mot mannen men enligt uppgifter kan det finnas en koppling mellan honom och terroristen Rahmat Akilov.

1 av 6 | Foto: Olle Melkerhed
När Aftonbladet besöker tomten där tillslaget gjordes finns mängder av byggmaterial på hyllorna i förrådet. Där ligger cement, kakel och på en släpvagn utanför står färgburkar staplade.

Aftonbladet besökte Strömsund ett dygn efter anhållandet som överrumplat många av de boende på den lilla orten. Vissa uttrycker oro.

– Att veta att en terrorist kan bo i samma område känns inte bra. Vi har ju barn och vill att de ska kunna känna sig trygga, säger en kvinna och en man som ser påtagligt rädda ut.

Väcktes av polisen

I ett av grannhusen bor flera uzbeker.  En äldre man utan någon som helst koppling till den terrormisstänkte berättar hur polisen kom till hans hem ett dygn efter anhållandet av en anledning: Hans nationalitet.

– Jag väcktes av dörrklockan klockan sex på morgonen och ombads svara på en del frågor eftersom jag är uzbek. Men jag vet inget om vare sig den misstänkta mannen eller misstankarna mot honom, säger han.

I Strömsund i norra Jämtland har en större grupp uzbeker länge känt sig hemma. Här finns en aktiv moské och de som kom till Sverige efter oroligheter i hemlandet och hamnade här, stannade ofta kvar.

– Vi känner många från Uzbekistan som vi blivit vänner med genom åren, säger ett äldre par som kånkar på flera kassar till sopåtervinningen i området.

Många uzbeker flyttade efter mordförsöket

De bodde granne med den imam som utsattes för ett mordförsök 2012 och minns fortfarande chocken när han hittades svårt skadad i trapphuset.

– Det var blod överallt och kändes helt overkligt, säger de.

En man greps senare, sannolikt utskickad av landets egen säkerhetstjänst för att mörda Imamen.

Efter mordförsöket blev många uzbeker rädda och flyttade söderut.

I dag bor bara cirka fem familjer kvar i samhället.

Just därför var nyheten om att en man gripits på måndagen misstänkt för förberedelse till terrorbrott, en smärre chock.

Något av den gamla rädslan och oron i samhället vaknade till liv igen.

Den terrormisstänkte mannens anhöriga känner sig utpekade som grupp.

Inte minst efter terrordådet i Stockholm som landsmannen Rahmat Akilov låg bakom.

– Vi vill inte dömas i förhand på grund av vår nationalitet. Vi kommer från ett land där man kan fängslas på grund av att man kritiserar regimen. I Sverige har vi alltid känt att man värnar de mänskliga rättigheterna och hoppas därför på rättvisan.

Dagens tre rubriker 1 maj 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Strömsund

Akalla

Säpo