Lech Walesa rasar mot homosexuella

avLeonard Goldberg

NYHETER

Homosexuella ska inte ha en framträdande roll i politiken.

I stället borde de anpassa sig till "mindre ting i samhället".

Den polske demokratihjälten och Nobels fredspristagare Lech Walesa har väckt ilska efter sina homofobiska uttalanden.

I en teve-intervju i fredags sa Lech Walesa att han inte tycker att homosexuella ska ha någon rätt att sitta på parlamentets främre bänkar. Om de över huvud taget ska sitta någonstans ska de sitta längst bak eller "bakom en vägg", menar han.

– De måste veta att de är i minoritet och anpassa sig till mindre ting i samhället. De får inte stiga till de högsta höjderna, sa den förre fredspristagaren i programmet.

Ilska i Polen

Uttalandet har orsakat proteststorm i Polen, skriver nyhetsbyrån AP.

Lech Walesa var ledare i den polska fackföreningsrörelsen Solidaritet och var den ledande figuren i Polens framgångsrika demokratikamp mot kommunismen under 1980-talet och början på 90-talet. Vissa kommentatorer menar nu att han har skadat sina demokratiska meriter.

– Ingen i sina sinnes fulla bruk kommer fortsätta bjuda in Lech Walesa som moralisk auktoritet efter det han nu har sagt, säger Jerzy Wenderlich, vice talman för den polska vänsteralliansen till Washington Post.

Djupt troende katolik

Uttalandet kommer samtidigt som Polen i allt större utsträckning debatterar samkönade äktenskap, ett länge tabubelagt ämne.

Walesa, djupt troende katolik, är inte längre politiskt aktiv, men brukar ges utrymme att uttala sig om i politiska frågor i polska medier.