Nyheter

Vapenrekord i Florida

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

Debatten om skärpta regler får vapenentusiasterna att bunkra

Säljs som aldrig tidigare.

Foto: PETER WIXTRÖM

För tio dagar sedan sköts 20 barn ihjäl - nu rusar vapenförsäljningen i USA i höjden.

I Florida slogs i veckan rekord när statens miljonte vapenlicens utfärdades.

En förklaring till ökningen är att debatten efter massakern kan leda till skärpta regler, uppger en delstatstjänsteman.

År 2009 fanns ungefär 310 miljoner icke-militära skjutvapen i USA. Det är ungefär ett vapen per invånare - och amerikanerna fortsätter att beväpna sig.

Köphysteri efter debatt

Efter skolmassakern i Newtown, Connecticut har försäljningssiffrorna för skjutvapen ökat rekordartat. Anledningen tros vara debatten om skärpta vapenregler. Framförallt bunkrar vapenentusiasterna vissa automatgevär och särskilda magasin som de befarar ska förbjudas, uppger nyhetsbyrån AFP.

Adam Lanza, 20, massmördaren i Newtown, använde en AR-15 automatkarbin. Skolmassakern ledde till en debatt om skärpta vapenlagar.

Presidenten sa att han ville se snabb handling vilket har eldat på köphysterin, säger Larry Hyatt, ägare till en vapenaffär i Florida till AFP.

62 massmord sedan 1982

Försäljningsökningen är en god affär för en redan enorm industri. Vapen- och ammunitionstillverkningen i USA består av omkring 300 företag som tillsammans omsätter cirka sju miljarder dollar per år.

Landet har de senaste tre årtiondena drabbats hårt av händelser liknande den i Newport. Sedan 1982 har 62 massmord med skjutvapen inträffat, uppger AFP. I en överväldigande majoritet av massakrerna har gärningsmännen använt automatgevär som de haft licens för.

Nytt skottdrama i Webster

Och de amerikanska skottdåden fortsätter.

I morse attackerades räddningstjänsten av en skytt när de arbetade med att släcka en brand i staden Webster. Två brandmän dog och två skadades allvarligt av skotten. Andrew Cuomo, guvernör i New York, beskrev händelsen som ett "sinnessjukt våldsdåd". Gärningsmannen William Spengler, 62, hittades senare död av polisen. Han misstänks ha skjutit sig själv.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Portugal–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: