Obama hatad – som Palme

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kampanj mot Obama efter valsegern – hot, studentupplopp och nätraseri

1 av 5 | Foto: AP
Mitt Romney och Donald Trump innan den ödesdigra valnatten...

Hoten och häcklet mot Obama flödade efter valsegern.

Påhopp med rasistiska undertoner spreds bland annat på Twitter.

– Hallickar, horor och ­socialfall och deras själ­lösa supportrar har fått en president att förstöra USA med, skrev rockartisten Ted Nugent.

Ända sedan Obama inledde sin presidentvalskampanj 2008 har han stått i skottgluggen för hat och konspirationsteorier från sina meningsmotståndare. När utgången av gårdagens val presenterades och det stod klart att Barack Obama vunnit tog hatkampanjen ny fart.

I spetsen gick miljardären Donald Trump. På mikrobloggen Twitter beskrev han valet som ”en stor och vidrig orättvisa” och uppmanade även till revolution mot presidenten. Ett inlägg som han senare plockade bort.

Det är inte första gången Trump attackerar presidenten och han har flera gånger tidigare ifrågasatt att Obamas födelseattest, som visar att han är amerikansk medborgare, är äkta.

Fortsatte kampanjen

Flera andra kända amerikaner följde i går i Trumps fotspår.

Den 63-årige rocklegendaren Ted Nugent gick till frontalangrepp mot presidenten och hans väljare:

”Lycka till Amerika ni har precis röstat för ekonomiskt och själsligt självmord”, twittrade han när valresultatet stod klart.

Nugent har tidigare uppsökts av Obamas livvakter i Secret service sedan han hotat att hugga huvudet av demokrater. Men det hindrade inte honom från att fortsätta sin hatkampanj i går:

”Vilka omänskliga skadedjur tror att andra ska betala för deras mobiltelefoner, fetma, sprit, preventivmedel, aborter och liv”, skrev han bland annat.

I Mississippi, en av USA:s mest konservativa delstater, startade ett studentuppror i samband med att valresultatet presenterades. 400 studenter skanderade rasistiska slagord och protesterade mot omvalet av Obama och polis fick kallas till platsen.

Samtidigt kommenterade tv-kanalen Fox konservative programledare Bill O’Reilly valresultatet i tv.

– Obama vinner eftersom det inte finns något traditionellt Amerika längre. Det vita etablissemanget är i minoritet, ska O’Reilly ha sagt enligt businessinsider.com.

”Du möter hat”

Men hatet mot Obama är inte unikt. Även i Sverige har politiker som Olof Palme och Mona Sahlin förlöjligats och hotats.

– Att utmana som kvinna i ett manssamhälle eller som svart i ett vitt Amerika eller som kommen från överklassen och bli sosse. Då möter du hat, säger Mona Sahlin som lämnade regeringen 1995 efter att hennes bostad bombhotats.

Kjell Östberg, professor i samtidshistoria vid Södertörns högskola, har skrivit två biografier om Olof Palme. Han ser tydliga likheter mellan Sveriges statsminister och USA:s nuvarande president.

”Symbol för missnöje”

– När människor var missnöjda med den radikala utbredningen på 60-70-talet så blev Palme symbolen för det missnöjet. Obama har blivit en symbol för sjukvårdsreformen. Och Obama har också fått symbolisera det svarta Amerika som har börjat breda ut sig och ta plats.

Han ser allvarligt på det hatiska klimatet.

– Det finns teorier om att den starka kritiken av Palme kan ha triggat i gång en galning. Och det finns många exempel på det även i USA. Robert Kennedy och Martin Luther King var också kontroversiella. Hot mot politiker är allvarligt, säger Kjell Östberg.

Konspirationsteorierna om Obama

 Födelseattesten Rykten om att Barack Obama inte föddes i USA började spridas i republikanska kretsar. Eftersom en amerikansk president enligt konstitutionen måste vara född i landet kallade Obama i april förra året till en pressträff där han visade upp sin födelseattest. Då startade ryktena om att attesten är förfalskad.

 Påstås vara muslim Barack Obamas mellannamn Hussein och det faktum att hans far var muslim startade ett rykte om att Barack Obama var muslim och svor presidenteden på Koranen. Obama har själv dementerat att han skulle vara muslim.

 Rasistiska påhopp Republikanen Marilyn Davenport skickade 2011 ett mejl till sina kollegor där hon bifogade en bild på Barack Obama och hans familj föreställande apor. Det är bara en av flera rasistattacker. Bland annat har Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi kallat Obama för ”ung, vacker och solbränd”.

 Kommunist­anklagelser Flera meningsmotståndare har länge försökt måla upp bilden av Obama som en kommunist eller socialist med en hemlig agenda att förstatliga USA.

Påhoppen som förföljde Palme

 Sinnessjuk och drogberoende Genom hustrun till en uppsatt militär spreds ryktet att Olof Palme var sinnessjuk alternativt drogberoende. Det hade kommit fram att han regelbundet besökte Beckomberga sjukhus. Därtill lades hans förstorade pupiller som alla kunde se i tv. Det som inte framkom var att Palme besökte sjukhuset för att hälsa på sin sjuka mamma.

 Han var spion Olof Palme anklagades för att sälja ut svenska försvarshemligheter både till amerikanska underrättelsetjänsten CIA och den ryska motsvarigheten KGB.

 Anklagelser om sexköp I filmen ”Call girl” av regissören Mikael Marcimain som premiärvisas i veckan köper en man med stora likheter med Olof Palme sex av en minderårig flicka. Filmen handlar om den så kallade Geijeraffären där bland andra Sveriges dåvarande justitieminister anklagades för att ha köpt sex av minderåriga.

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE