Nyheter

Oljejakt på Gotland

Av: 

Erik Melin

Oljepumpar.
Oljepumpar.

NYHETER

Gotland Oil har fått tillstånd att provborra efter olja på Gotland.

Naturskyddsföreningens generalsekreterare, Svante Axelsson, är starkt kritiskt till företagets planer.

– Det känns helt bakvänt, vi försöker ju fasa ut de fossila bränslena, säger Svante Axelsson.

Senast det begav sig var på 70-talet. Då satsade statliga Oljeprospektering och bedrev oljeproduktion på Gotland fram till mitten av 80-talet, då ett privat företag tog över och höll satsningen vid liv till början av 90-talet.

Nu har svenska Gotland Oil fått tillstånd, av Bergsstaten, att på nytt borra efter det svarta guldet på Gotland. Totalt handlar det om åtta områden på totalt 54 199 hektar.

– Det har stått still i 20 år och oljan har kunnat rinna till, säger Patrik Perenius, VD på Gotland Oil.

Han räknar med att företaget ska kunna ha ha tio producerande brunnar om två år, som ger 5 fat per dag i snitt. Man kommer att borra nedåt och sedan åt sidan för att på så sätt få upp mer olja.

”Ytterst provocerande”

På Naturskyddsföreningen är man starkt kritiska till idén att borra efter olja.

– Det är horribelt och helt oacceptabelt. Att ta upp olja när vi håller på och fasar ut fossilsamhället, det är ytterst provocerande, säger generalsekreteraren Svante Axelsson.

Han menar att det alltid finns en risk vid borrning och att Östersjön inte behöver mer påfrestning än vad det redan utsätts för.

Svante Axelsson tycker att man bör vänta och se om borrandet verkligen blir av.

– Det har pratats mycket om olja på Gotland genom åren, ofta blir det inte mer än så.

”En lekstuga”

Kjell Aleklett är professor i fysik och globala energisystem och är en av världens ledande experter på oljeproduktion. Han bekräftar att tekniken med sidledsborrning gör att man får mer kontakt med oljan, men att brunnarna dräneras snabbare.

– I jämförbara områden i USA har brunnarna en livslängd på fem år, så det här låter väldigt kortsiktigt, säger Kjell Aleklett.

Han menar att Gotland Oils planer inte handlar om att säkra någon energiförsörjning för Sverige, utan liknar det i stället vid en "lekstuga".

– Fem fat per dag, det är ingenting. Det här handlar inte om att hjälpa, säger Kjell Aleklett.

Teknik som ska förhindra läckage

På Gotland Oil säger man sig dock ha seriösa ambitioner och att man baserar sin verksamhet på tidigare undersökningar.

– Vi kommer börja med redan kända hål, som producerat tidigare, säger Patrik Perenius.

Han menar att det viktiga för företaget är att titta på om man kan göra vinst på projektet. Enligt Perenius har varje brunn betalat sig själv efter åtta till nio månader.

Gotland Oil använder innerrör i metall i borrhålen vilket gör läckage omöjligt, menar Perenius som också säger att det är mer riskfyllt att borra vattenbrunnar, eftersom innerrör då inte används.

– Däremot finns det en politisk risk. Vi är övertygade om att vi kommer bli ifrågasatta, men ska förklara att det vi sysslar med är säkert.

Bergsstaten har som uppgift att handlägga och besluta i ärenden som rör utvinning av mineral, enligt minerallagen. Aftonbladet har sökt ansvariga vid Bergsstaten.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert: