Nyheter

Reinfeldt frågades ut om katastrofsiffrorna

Av: 

Niklas Eriksson

Martin Nilsson

NYHETER

Moderaterna fortsätter backa - Socialdemokraterna går framåt

Det knakar ordentligt i Alliansen-bygget.

Den senaste väljarbarometern från Sifo visar de sämsta siffrorna för Moderaterna sedan valresultatet 2010.

– Vi måste öka tempot, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i kvällen Agenda i SVT.

Dagen efter Moderaternas Sverigemöte i Karlstad kommer nya siffror som visar hur Alliansen tappar stöd bland svenska folket. I förra månadens mätning angav 29 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på Moderaterna. Dagens Sifo-siffror visar fortsatt kräftgång i opinionen: idag skulle 27,3 procent av väljarna rösta på Moderaterna, en minskning med 1,7 procentenheter och de sämsta siffrorna sedan valet 2010.

– Vi har i flera mätningar som visar att de fyra oppositionspartierna har en övervikt, vi behöver öka tempot, säger Fredrik Reinfeldt i Agenda.

"Ensidig granskning"

Han säger att han tror att nedgången till viss del beror på att partiet och Alliansen har varit utsatta för ”omfattande kritik”. Något han uppreprar för Aftonbladet i en intervju efter sändningen.

– Det finns säkert sådant som vi måste tänka över. Flera mätningar visar att de fyra oppositionspartierna har en övervikt. Det följer naturligtvis av ett klimat med en ensidig granskning av regeringen, säger han.

– Det är inte ett alldeles ovanligt läge att det blir mycket kritik mot en sittande regering. Det är 18 månader fram till valet och det väljarna nu svarar på när de blir uppringda är ju inte det svar de sedan ger i september 2014, säger han till Aftonbladet.

Tydliga väljarsympatier för oppositionen

Samtidigt ligger Kristdemokraterna och Centerpartiet kvar under 4 procentspärren. Socialdemokraterna går upp till 35 procent och har tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet 49,7 procent av de tillfrågades sympatier. Alliansen minskar med 2,4 procentenheter jämfört med mätningen i februari och får endast 40 procent av väljarsympatierna.

Sifoundersökningen är gjord mellan den 4 och 14 mars och fångar alltså upp opinionsläget efter det hårt kritiserade Alliansmötet i Maramö.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter