Mejla

Wolfgang Hansson

Lönnmord och drönare håller Obama tyst om

NYHETER

När president Obama i natt ska tala om tillståndet i nationen är det mest intressanta det som han inte vill prata om.

Som hur han när det gäller rätts­säkerhet och mänskliga rättigheter på många sätt är en kopia av den George W Bush han själv så hårt kritiserade. Ibland till och med värre.

Obama har flyt just nu. Han har gått in i sina andra ämbetsperiod med ­auran av en president som tänker åstadkomma stordåd i stället för att snabbt bli en så kallad ­”lame duck”.

Han har åtminstone till­fälligt styrt landet undan det finans­iella stupet. Obama har ett starkt folkligt stöd för sina förslag om tuffare vapenlagar. Han drar ­inom kort i gång en ny stor­satsning på att fixa ett fredsavtal mellan Israel och palestinierna. Han vill minska antalet amerikanska kärnvapen.

Om detta kommer han säkert att tala ­både väl och länge i sitt ”state of the ­unionen” – tal natten till onsdag svensk tid.
 

Men hur mycket kommer han att prata om lönnmord på amerikanska ­med­borgare eller oskyldiga civila?

I valrörelsen 2008 var Obama en av de tuffaste kritikerna mot George W Bush så kallade ”krig mot terrorn”. Han ­påtalade det orimliga i att utan åtal gripa människor var som helst i världen och föra dem till hemliga ­förhörscentraler där de utsattes för waterboarding och annan tortyr.

Han invände starkt mot Bush ­användande av förarlösa flygplan, så kallade drönare, för att jaga misstänkta terrorister i länder som Pakistan, Afghani­stan och Jemen.

Obama har förbjudit CIA att använda sig av Busherans hemliga fängelser men när det gäller drönarattacker har han ­inte bara anammat Bush politik. Han har trappat upp den kraftigt.

Drönarna dödar fler än någonsin.

Under Bush tid vid makten ­inträffade drygt 50 drönar­attacker. ­Under Obamas första fyra år fler än 400. Över 3 000 människor har dödats varav många ­oskyldiga civila.
 

För drygt ett år sedan ­dödades Anwar al-­Awlaki,­ ­al-Qaida ledare och amerikansk med­borgare. Strax därpå ­dödades hans 16-årige son född i Denver i en ­annan attack där ­måltavlan var en annan ­person.

För Obama har ­drönarna blivit ett ­bekvämt sätt att fort­sätta kriget mot ­terrorn även om han själv vägrar använda det ­begreppet. Han riskerar inga ­amerikanska piloters liv.

Genom att döda ­misstänkta terrorister i stället för att tillfångata dem slipper ­Obama fundera över ­för­hörs­metoder och fängelse­tider.

Men nu har politiker i kongressen börjat vakna och undrar vad det egentligen finns för laglig grund för att döda amerikanska medborgare och oskyldiga civila.

– Jag känner mig väldigt obekväm med att presidenten agerar både åklagare,­ domare, jury och bödel, säger ­senatorn Angus King.

Var är den rättsäkerhet och den ­respekt för mänskliga rättigheter som Obama kritiserade Bush för att strunta i?
 

USA ägnar sig åt hemliga lönnmord i stor skala. Det rimmar inte särskilt väl med Obamas image.

En annan sak som Obama inte kommer att ägna många ord åt är terrorfängelset på den amerikanska ­basen i Guantanamo. Att stänga Guantanamo var ett av hans viktigaste vallöften.

Men Guantanamo är fort­farande kvar. Obama tvingades också skrota ­sina ­planer på att ställa de misstänkta ­terroristerna inför vanliga civila domstolar.

Obama må ha medvind just nu men den kan slå om både snabbt och ­oväntat.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: