Bankkortsnummer delas – på internet

NYHETER

22-åring hittade 30 000 kortnummer i chatkanal

1 av 2 | Foto: I ett videoklipp på Youtube guidas bedragarna steg för steg i hur de hittar bankkortsnummer.

Ett videoklipp på Youtube guidar bedragarna steg för steg. Både kortnummer och CVV/CVC-kod hittas i chatkanaler på internet.

Under onsdagen dömdes en 22-årig man efter att han lagrat 30 000 bankkortsnummer som han hämtat på internet.

Det kallas carding när bank- och creditkortsnummer delas på internet.

Bedragare kan antingen köpa kortnummer eller i vissa fall få dem gratis.

Polisen känner till problemet.

– Visst är det så. Ge det ett par dagar så kan du också fiska upp kortnummer. Men jag ska inte säga exakt hur man gör så att vi inte uppviglar till någonting, säger Jan Olsson på Stockholmspolisen.

Videoklipp på Youtube guidar bedragarna

I ett videoklipp på Youtube guidas bedragarna steg för steg i hur de hittar bankkortsnummer. De använder en så kallad IRC-klient där de får tillgång till chatkanaler som används uteslutande för det här.

22-åringen, som under onsdagen dömdes för grovt bedrägeri i Växjö tingsrätt, beskriver under polisförhören hur han ständigt hade koll på en sådan chatkanal.

Kortnumren han hittade tillhörde bank- och kreditkort från stora delar av världen. Enligt åklagaren rör dig sig både om svenska och utländska kort. Däremot har polisen inte lyckats lista ut vem som publicerar kortnumren och varifrån de kommer.

Enligt 22-åringen har han under ett halvt år genomfört ett femtiotal köp med sådana kortnummer.

"Fildelning fast med kontokort"

– Det låter som fildelning fast med kontokort. Det är ett nytt fenomen för mig också. Att man säljer kontokortsnummer har jag hört talas om men aldrig att de delas ut gratis, säger André Rickardsson, IT-säkerhetsexpert.

Han är kritisk till att bankerna själva inte agerat hårdare för att stoppa den här typen av brottslighet.

– Hur svårt kan det vara för dem att sätta upp en bot som automatiskt går in på de här kanalerna och spärrar korten? De skulle kunna spärras i samma sekund som de läggs ut.

Jan Olsson på Stockholmspolisen föreslår en ännu enklare lösning. Med större säkerhet på handelssajterna skulle inte köpen kunna genomföras. De flesta svenska sajter använder system som till exempel Verified by Visa där det krävs ett extra lösenord för att köpet ska godkännas. 22-åringen berättar under förhören att han ofta handlade på utländska webbsajter just för att slippa sådana kontrollsystem.

Fyra män dömdes i bedrägerihärva

22-åringen dömdes under onsdagen, tillsammans med tre andra unga män, i en stor bedrägerihärva. Han dömdes till åtta månaders fängelse för bland annat grovt bedrägeri. De andra dömdes till dagsböter, och i ett fall skyddstillsyn, för bland annat bedrägeri och medhjälp till bedrägeri.

22-åringens advokat säger att fortfarande inte har talat med sin klient om domen. Han anser däremot inte att brottet kan klassas som grovt och kommer därför att rekommendera 22-åringen att överklaga domen.