Finländska myndigheter varnar för influensavaccin

Uppdaterad 2012-10-14 | Publicerad 2012-10-13

Finländska myndigheter varnar för det säsongsbaserade influensavaccinet Fluarix – för att undvika nya fall av narkolepsi.

Men i Sverige kommer Fluarix fortsätta att användas som vanligt.

– Det finns inte tillräckligt säker data, men vi bevakar det här jätteintensivt, säger Mårten Forrest pressansvarig på Läkemedelsverket.

Finländska forskare har upptäckt samband mellan svinfluensvaccinet Pandemrix och det säsongsbaserade influensavaccinet Fluarix.

För att säkert undvika nya fall av narkolepsi rekommenderas endast personer över 65 att ta Fluarix när den vanliga influensasäsongen drar igång, skriver Hufvudstadsbladet.

– Det är en ren försiktighetsåtgärd som baserar sig på nya rön i vårt laboratorium, säger Hanna Nohynek från Institutet för hälsa och välfärd THL till Hufvudstadsbladet.

Pandemrix ökade risken för narkolepsi

När vaccinationskampanjen mot svininfluensan inleddes 2009 lovade svenska myndigheter att vaccinet Pandemrix i princip inte skulle ge några biverkningar.

Senare visade det sig att Pandemrix kan öka risken för sömnsjukan narkolepsi hos barn och unga. Aftonbladet har skrivit om flera fall där barn blivit svårt sjuka efter att ha tagit vaccinet.

Fluarix, det säsongsbaserade influensavaccinet som finländska myndigheter nu varnar för, är ett av drygt tio influensavaccin som används av svenska landsting.

Fluarix ges till patienter i Stockholm

Varje landsting bestämmer själva vilka vaccin de vill använda och ett av landstingen som köpt upp Fluarix är Stockholm läns landsting, enligt Mårten Forrest pressansvarig på Läkemedelsverket.

Men svenska myndigheter kommer inte gå ut och varna för Fluarix, trots sambanden mellan det omtalade svininfluensavaccinet Pandemrix.

– Varken Norge eller Sverige kommer göra det, men Finland går lite längre, säger Mårten Forrest.

Varför gör ni inte det?

– Det finns inte tillräckligt säker data, men vi bevakar det här jätteintensivt.