Nyheter

Aktivister har tagit sig in på kärnkraftverk

Av: 

Sofia Roström Andersson

NYHETER

Ett 70-tal Greenpeaceaktivister tog sig in på kärnkraftverken Forsmark och Ringhals under morgonen.

– Vi testar säkerheten på svenska kärnkraftverk, säger Annika Jacobsson, chef för Greenpeace i Sverige.

Polisen har nu gripit ett 60-tal aktivister.

Enligt organisationen ska ett 20-tal aktivister ha tagit sig in på Ringhals kärnkraftverk vid 07.30-tiden. En stund senare tog sig ett 50-tal in på kärnkraftverket i Forsmark.

– Det ska vara omöjligt att ta sig in och det här visar på att säkerheten är bristfällig och att vi har en allvarlig situation. Vi kräver att samtliga reaktorer i Sverige tas ur bruk omedelbart, säger Annika Jacobsson.

Klättrade över stängsel

Aktivisterna som ska ha tagit sig in på Ringhals hade också cyklar med sig.

– De har använt stegar och klättrat över ett stängsel. De på Ringhals har med sig cyklar in. Det här är ett fredligt stresstest som visar att det är alldeles för lätt att ta sig in, säger Annika Jacobsson.

Polisen fick in larmet från Ringhals vid 07.45-tiden i morse.

– En dryg halvtimme senare var 16 personer gripna. Grovt olaga intrång är rubriceringen just nu, säger Lars Grimbeck, kommunikationschef på Hallandspolisen.

Vid 12-tiden greps ytterligare två aktivister inne på området.

– De två hade gömt sig under en presenning, säger Lars Grimbeck i ett pressmeddelande.

Poliser på plats

Claes-Inge Andersson, informationsansvarig på Forsmark, bekräftar att aktivister tagit sig in på området.

–Våra skyddsvakter är naturligtvis utkallade och polis är på plats, sa han i morse och påpekade att aktivisterna tagit sig in på området men inte i anläggningen.

– De har inte tagit sig in på några vitala utrymmen på anläggningen. Det finns flera lager av skyddsbarriärer inne i anläggningen, det är inte direkt ett staket man förlitar sig på.

Aktivisterna ska bara ha tagit sig förbi första skyddsstaketet på Forsmark. Enligt polisen har 46 aktivister gripits. 37 av dem inne på området, men också några utanför.

– Vi är kvar på plats och kommer nog att vara det ett bra tag till eftersom vi gör genomsök av hela anläggningen, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på polisen i Uppsala.

"Problem tas inte på allvar"

På order av EU genomfördes så kallade stresstester på alla kärnkraftverk i Europa efter Fukushimakatastrofen.

Greenpeace skriver i ett pressmeddelande att de gamla reaktorerna har tekniska problem som inte tas på tillräckligt stort allvar av säkerhetsmyndigheterna.

– Dessutom behandlade inte stresstesterna säkerhetsberedskapen för yttre hot eller hot från luften, vilket är anledningen till att Greenpeace aktivister genomför kompletterande stresstester i dag, skriver man i pressmeddelandet.

Annika Jacobsson är kritisk.

– Testerna gjordes under sommaren och har fortfarande inte kommenterats av ansvarig minister Lena Ek, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: