Tusentals visar stöd för Erdogan

Foto: Erdogan talade till folkmassan vid en flygplats i Istanbul.
NYHETER

Tiotusentals anhängare till den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan mötte honom vid en flygplats i Istanbul och välkomnade den pressade ledaren hem från en rundresa i Nordafrika.

Det var den första stora manifestationen av människor som stödjer premiärministern. Och det var en leende Erdogan som landade i Istanbul på torsdagskvällen. Han talade till massan från en buss utan tak.

Erdogan krävde då att protesterna mot hans regering upphör, och han uppmanade turkarna att ta avstånd från olagligheter.

”Övergått till vandalism”

– De har förlorat sin demokratiska trovärdighet och övergått till vandalism, hävdade han om sina kritiker.

Sina egna anhängare manade Erdogan till lugn och att ge sig av hem. De skanderade att de är beredda att dö för honom.

Erdogan lovade att utreda uppgifterna om överdrivet våld av polisen mot de regimkritiska demonstranterna. Samtidigt anklagade han demonstranterna för att ha plundrat butiker och ha skadat företag. Han uppmanade sina anhängare att inte låta sig dras med i våldet.

Tillrättavisad av USA

Erdogan bör avhålla sig från ohjälpsamma kommentarer i stil med "terrorister" när han talar om sina kritiker, tillrättavisade en talesmannen för USA:s UD.

Demonstrationerna fortsatte

Demonstrationerna mot premiärministern och hans regering fortsatte inne i storstäderna Istanbul och Ankara natten till fredagen.

Tusentals människor mötte upp, och på Taksimtorget i Istanbul skanderade demonstranterna "Tayyip avgå" medan de dansade omkring. I Ankara var Kuguluparken samlingsplats för regeringskritiker som sjöng nationalsången.

Storm mot regeringen

Protesterna mot Erdogan och hans regering inleddes med demonstrationer mot planer på att bebygga den lilla Geziparken vid Taksimtorget med en affärsgalleria.

Avvisade kritiken

Hårda tag av polisen mötte de protesterande. När premiärministern avvisade kritiken och sade att demonstranterna gick i armkrok med terrorister växte protesterna till en storm mot själva regeringen. Många hävdade att livet i Turkiet blivit hårdare under det islamistiska AK-partiets tio år vid makten och att Erdogans regering försökte förändra det sekulära samhället i en religiös riktning.

TT AFP REUTERS