Två EU-segrar för snus i dag

NYHETER

Tre omröstningar återstår innan slutstriden

Foto: Stödet för snuset har varit kompakt.

Snuset har vunnit två delslag i EU i dag.

Tre utskottsomröstningar återstår innan slutstriden i juli.

– Vi får se hur det går, men i dag har vi tagit två steg framåt, säger

EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).

Foto: Christofer Fjellner.

I dag har två av EU-parlamentets utskott röstat i snusfrågan och stödet för snuset har varit kompakt.

Utskottet för inre marknadsfrågor ansåg att snus bör undantas från smaktillsatsreglerna. Handelsutskottet röstade för att ta bort exportförbudet.
– I dag var det två steg framåt, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) till Aftonbladet.
I morgon röstar industriutskottet och jordbruksutskottet och på torsdag röstar det juridiska utskottet.

Ödesval i juli

Alla har genom omröstningarna kommit med remissyttranden som i sin tur lämnas in till huvudutskottet i frågan: miljö- och folkhälsoutskottet. Där genomförs den viktigaste omröstningen för snusets öde den 10 juli, som därefter skickas till parlamentets plenum.

– För varje del i processen blir det svårare och svårare att förändra. Det som kommer ut ur miljöutskottet är troligen det som parlamentet kommer att anta, säger Fjellner och fortsätter:
– Jag har ägnat mycket tid åt att prata med de ansvariga i miljöutskottet och nästan alla har sagt att de insett problemen med att reglera smaker i snus.

Vill utöka undantaget

– Jag tror att de åtminstone kommer att lyssna på det. Men jag vill ha mer än så: att de länder som vill ha snus ska få ha det. Jag tror inte vi kommer att kunna tvinga de länder som inte vill ha snus att tillåta snus, men de som vill följa Sveriges exempel, som Danmark, ska kunna få det.

– Jag är betydligt mer hoppfull i dag än vad jag var för ett halvår sedan. Men jag tror inte att vi ska lyckas få snuset att sluta vara mobbat i Europa. Det är för tidigt, som Maria Larsson sagt, att blåsa av striden. Vi har möjligen vunnit ett slag.