Publicerad:

Johan fick Bildts mejl av misstag

Av: Richard Aschberg, Leo Lagercrantz

Publicerad:

Ministerns interna kommunikation med ­EU-höjdaren hamnade hos utomstående

1 av 3 | Foto: Pontus orre
Diskuterade känsligt läge Ett mejl från Carl Hallergård, rådgivare åt EU:s utrikespolitiska ­ledning, till Carl Bildt där det känsliga läget i Kosovo diskuterades hamnade 2011 på villovägar. It-forskaren ­Johan fick det i stället i sin mejlkorg. Utrikesministern har tidigare fått kritik för att han använder sig av en vanlig Gmail-adress i sitt arbete.

Mejl mellan Carl Bildt och rådgivare till EU:s utrikespolitiska ledning har ­hamnat på villovägar.

Aftonbladet kan i dag ­avslöja ytterligare säkerhetsrisker med utrikes­ministerns e-post.

– Jag skaffade mig alias ”Carl Bildt” för att skoja med en kompis. När jag ­sedan fick mejl avsett för Carl Bildt såg jag att det rörde sig om ­allvarliga ­saker, säger it-forskaren Johan.

I lördags kunde Afton­bladet avslöja hur Carl Bildt använder sin privata Gmail-adress när han kommunicerar med ambassadörer och myndighetspersoner.

Det har förvånat både ­säkerhetsexperter och diplomater.

Enligt it-säkerhetsexperten Joakim von Braun är Gmail inte säkert och ägs dessutom av ett amerikanskt företag som inte tvekar att lämna ut information till säkerhetstjänster.

I dag kan Aftonbladet ­avslöja hur interna mejl mellan Bildt och EU har gått till utomstående. Det gäller bland annat e-post som skickades 2011 från Carl Hallergård som då var rådgivare åt EU:s utrikes­politiska ledning.

Skojade med kompis

I brevet, som Aftonbladet tagit del av, diskuteras det känsliga läget i Kosovo och en av mottagarna har adressen carl.bildt@me.com.

Men adressen tillhör inte utrikesministern.

– Jag ville testa en ny Mac-funktion och passade på att skoja med en kompis genom att skaffa mig alias ”Carl Bildt”, säger it-forskaren ­Johan.

Sedan tänkte Johan inte mer på saken. Inte förrän det långt senare damp ner ett mejl som var avsett för utrikesminister Carl Bildt.

– Jag såg att det rörde allvarliga saker och bestämde mig för att inte göra något med mejlets innehåll. Men när jag läste Aftonbladets artikel där Bildt påstår att han bara skickar offent­liga saker via Gmail tyckte jag att det var på sin plats att visa hur det egentligen­ ­ligger till, säger Johan.

”Måste skriva rätt”

Anders Jörle, presschef på UD, anser att det inte går att lasta Carl Bildt för att ­dokument hamnat fel. Han säger:

– Ett: Det faller på den som skriver adressen att skriva rätt adress. Två: Den som sänder något får tänka på vad vederbörande sänder.

Ingen har reagerat

Carl Hallergård jobbar i dag på EU:s delegation i New York och är inte särskilt pratsam om säkerhetsrisker kring mejlkorrespondensen med utrikesministern.

– Jag har faktiskt inga kommentarer till detta ­måste jag säga.

Carl Bildt har själv vidgått att han använder sina ­privata mejladresser?

– Det är säkert mer fråga om teknologiska övervägningar än någonting annat. Men det är bara en gissning från min sida.

Trots att mejlet mellan EU och utrikesministern har skickats till en adress som tillhör någon annan än Carl Bildt är det ingen som har reagerat och hört av sig till Johan.

Carl Bildt har inte gått att nå för någon kommentar, men sa i lördags till Aftonbladet att han använt sin Gmailadress ”väldigt länge”.

Publicerad:
Publicerad: