Skelettkvinnan släpps fri

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 14 | Foto: Privat
Helena hade flera skelettdelar i sin lägenhet.

Kvinnan som åtalats för att ha haft en mängd skelettdelar i sin bostad släpptes efter rättegången. Men hon är fortfarande misstänkt för brott mot griftefriden, enligt Göteborgs tingsrätt.

Efter tre dagars rättegång mot den 37-åriga kvinnan har tingsrätten en del att fundera på. Kammaråklagare Kristina Ehrenborg-Staffas hänvisade till en dom i Svea hovrätt 1996, där en obduktionstekniker bötfälldes för att han flyttat två kroppar som donerats till Karolinska institutet.

Hade 300 delar hemma

Mannen tänkte använda kropparna för utbildning på annat håll, och hade fått tillstånd av anhöriga. Ändå dömdes han för brott mot griftefriden.

Den åtalade kvinnan har haft sju skallar och mer än 300 andra skelettdelar i sin lägenhet. Enligt åklagaren hade hon inte på något sätt behörighet till det. Dessutom hävdar åklagaren att kvinnan använt skelettdelar för sexuella ändamål, och därmed behandlat dem "skymfligen".

Kvinnan nekar

37-åringen nekar till både sexanklagelser och griftefridsbrott. När det gäller innehavet av mänskliga kvarlevor, påpekar kvinnans advokat Annika Stanislaus att lagen talar om "lik", inte "skelett".

– Ett lik är en död kropp med hud på. Lagstiftarna har kanske inte tänkt på skelettdelar, säger Stanislaus till TT.

Dom meddelas den 17 december.

Publicerad: