Protestmöte mot kravallerna

Av: John Granlund, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

I tre nätter i rad har bilar bränts och poliser utsatts för stenkastning.

Nu kraftsamlar civilsamhället mot nya kravaller.

På Husby torg började en manifestation klockan 17.

För andra dagen i rad vaknade Husbyborna i morse upp till synen av utbrända bilar och allmän ödeläggelse.

Medan många fruktar för en tredje natt av oroligheter anordnar organisationen Nätverket Järvas framtid en manifestation i dag mot såväl vandaliseringen som polisvåldet i samband med oroligheterna.

"Social nedrustning"

– Den värsta vandaliseringen är den krypande sociala nedrustningen som högerregeringen och stadshuset har genomfört här, säger talespersonen Arne Johansson under mötet.

Aftonbladets reporter på plats beskriver stämningen som god. Flera hundra personer har samlats på torget.

– Man måste lyssna på ungdomarna och bemöta dem på rätt sätt. Man måste satsa på ubtbildning. Nu finns det ingen framtid och inget hopp. Det är därför det har blivit så här, säger Berekti Amha som har bott i Husby i 17 år.

Sparkar neråt

Arne Johansson är en av arrangörerna:

– Vi måste samla ihop oss efter de senaste dagarnas tumult, det finns många starka känslor som måste vädras. Vi har ju utsatts för en väldigt egendomlig form av protest där slagen inte har riktats uppåt. Det är väldigt kontraproduktivt, säger Arne Johansson och fortsätter:

– Det kommer att vara öppet för vem som helst att säga sin ärliga mening, och det vet vi att det är flera som vill göra, men det kommer även vara några lokala föreningar som talar.

Hoppas på ett slut

Arne Johansson har själv bevittnat oroligheterna på nära håll.

– Jag har hukat under stenar och brandrök. Det värsta var i förrgår kväll, på Oslogatan, där fyra bilar brändes och knallskotten smällde och kravallpolis rusade fram och tillbaka. Folk var panikslagna och försökte få undan sina bilar.

Han hoppas att kulmen nu är nådd.

– Det har kommit ut fler och fler vuxna och föräldrar för att försöka lugna ner situationen, det är vad som krävs.

Kritiserar polisen

Manifestationen är även en protest mot polisens agerande i samband med oroligheterna.

– I den mån situationen nu lugnas beror det på lokalbefolkningens agerande och inte på polisens. De har snarare förvärrat allt. Vi stödjer organisationen Megafonens krav på en oberoende utredning, både om dödsskjutningen (av en 68-årig knivbeväpnad man i Husby förra veckan, red. anm), men även om den väldigt brutala polisinsatsen i förrgår kväll, säger Arne Johansson.

Publicerad: