Fosterföräldrar sluter upp bakom spelarna

"Det är inte hans personlighet att bete sig så där"

Småstaden Steubenville i Ohio är splittrad sedan nyheten om att två fotbollsspelare misstänks ha våldtagit en medvetslös tjej spridits.

Allt fler sluter nu upp bakom fotbollspelarna:

– I mitt hjärta tror jag att han är oskyldig, säger en av killarnas fosterföräldrar till USA Today.

I dag framträdde en av de 16-åriga fotbollsspelarnas fosterföräldrar i den amerikanska tidningen USA Today.

De hävdar att han inte är kapabel att genomföra en våldtäkt:

– Det är inte hans personlighet att bete sig så där som de anklagar honom för.

”En fruktansvärd situation”

Greg Agresta och hans fru Jennifer tog första gången hand om 16-åringen i två år från att han var åtta år. Nu är han en av dem som är misstänkt för våldtäkten av en jämnårig tjej.

Båda killarna nekar till brott och sitter i husarrest, den ena hos familjen Agresta.

– Det är en fruktansvärd situation och jag bara önskar att folk inte ska vara så fördömande. I mitt hjärta tror jag att han är oskyldig, säger Jennifer till USA Today.

”Användes inget våld”

Våldtäktsfallet blev en världsnyhet när bilder på de nu åtalade killarna läckte ut tackvare hackernätverket Anonymous och visar hur killarna bär runt den 16-åriga medvetslösa flickan i hennes händer och fötter. Fotbollsspelarna misstänks sedan ha burit flickan från fest till fest och utnyttjat henne sexuellt mot hennes vilja.

Enligt pojkarnas advokat var alla med på det som hände den där natten i augusti och hävdar att det inte användes något våld.

– Bilden togs inom en minut. Vi har ingen aning om vad som pågår i bilden, säger Jennifer.

Var 16-åringens tränare

Hennes man Greg kom först i kontakt med 16-åringen när han tränade Steubenvills fotbollslag för "underpriviligerade och ungdomar i riskzonen".

Efter att han lärt känna pojken erbjöd de honom sitt hem och att de kunde bli hans vårdnadshavare.

Arrangemanget gällde i två år, men även efter att han återvänt till sin familj så fortsatte pojken att vara en del av fosterfamiljen.

– När vi fick höra talas om våldtäkten så blev vi chockade och besvikna. Han är en väldigt foglig individ, säger Greg till USA Today.

Fallet splittrar småstaden

Efter att våldtäktsfallet uppdagats så har invånarna i Steubenville tagit ställning. De drygt 18 000 invånare har delat småstaden.

För knappt en vecka sedan fylldes gatan utanför tingsrätten i Steubenville i Ohio av folk som protesterade mot att myndigheterna inte gjort tillräckligt för att gripa fler personer skyldiga till gruppvåldtäkten.

Några andra invånare skyllde på flickan och hävdade att hon satte fotbollslaget i dålig dager, uppger New York Times.

– Alla runtomkring här går på matcherna på fredagskvällarna, och då menar jag alla, människor åker långt för det, säger Jim Flanagan, 48, som växt upp i området, till New York Times.

Alla parter har dödshotats

Flanagan hävdar att folk lever och dör baserat på hur det går för Big Red. Spelarna har hjältestatus i småstaden, menar han.

Rättegången mot 16-åringarna börjar den 13 februari i en ungdomsdomstol, där en domare och inte en jury avgör deras skuld.

Greg Agresta är nu rädd för att 16-åringarna redan har dömts i vad som liknar folkdomstolen.

I amerikansk media har de åtalade killarna hängts ut med både namn och bild. Flera röster hävdar nu att det kan bli svårt för killarna att få en rättvis rättegång, uppger amerikanska Times. Till och med jurister har kritiserat advokaterna från att representera killarna som kallas "barbarer", uppger Times

En önskan om att rättegången ska flyttas från Stubenville ekar allt högre i USA och att förhandlingen ska vara stängd från allmänheten. Det är inte bara de åtalade så hotats utan också försvarasadvokaten och potentiella vittnen.

Den 16-åriga flickan lever sedan länge med dödshot och polisskydd.

Publisert: