Annie Lööf: Lett till någonting bra

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Debatteras i tre månader - nu avgjort på stämma

Upplands Väsby. I tre månader har Centerns idéprogram manglats och samtidigt skadat partiet.

När det i går klubbades igenom såg partiledaren äntligen en ljusning:

– Det har lett till någonting bra, säger Annie Lööf.

Centerpartiets mest kontroversiella punkter i det föreslagna idéprogrammet har rört upp många känslor och manglats sedan i december runt om i landet – då C-ledaren till slut tvingades avsluta sin thailandssemester.

– Det har varit en turbulent tid och kortsiktigt har det ju alldeles uppenbart skadat våra opinionssiffror, säger Annie Lööf till Aftonbladet.

"Faktiskt köptes av stämman"

Partiet har hamnat under fyraprocentsspärren under lång tid och först vid de senaste mätningarna lyckats ta sig upp över ytan.

Efter drygt tre månader diskussioner har partistyrelsen med Annie Lööf i spetsen rensat bort de flesta av de kontroversiella förslagen. Och partiets Framtidsstämma i Upplands Väsby gick på deras linje:

Månggifte ska inte införas. Laglotten vid arvsskiften ska inte avskaffas. Skatteskalan ska vara mindre brant än i dag men inte helt platt. Fri invandring ändrades till öppna gränser.

– Jag är oerhört glad att de förslag som partistyrelsen la fram till stora delar faktiskt köptes av stämmans ombud. Det har ju varit ett omfattande arbete runt i landet under en månad där man gått igenom varje stavelse, säger Annie Lööf.

Ska lägga fram tydliga förslag

Innan hon fattade klubban och förklarade centerstämman avslutad förklarade hon vad turbulensen hade gett:

– Det har lett till någonting bra.

För Aftonbladet förklarade hon varför:

– Långsiktigt så har ju den här stämman nu blivit en otroligt viktig grund i att stärka Centerpartiet. Det här är ju en stor enighet som har fattat beslut om ett nytt idéprogram för Centerpartiet. Nu är det vår uppgift att förmedla det.

Lööf ser fram emot att driva konkreta sakfrågor och lägga fram tydliga förlag i frågorna jobben och grön omställning.

– Jag är stolt över att vi har tagit spetsen på hur vi skapar fler jobb genom växande företag. Jag är också stolt över att vi så tydligt går in som ett grönt alternativ för miljön och klimat.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN