Kritiserad SDU-topp hoppar av

Sverigedemokraterna har än en gång drabbats av en förlust av ett tungt namn.

SDU-politikern Stefan Lundkvist har valt att hoppa av partiet.

– Jag är totalt missnöjd med hur ledningen sköter partiet, säger han till Expressen.

Stefan Lundkvist är ledamot i Uppsalas kommunfullmäktige och han har tidigare varit förbundssekreterare för SDU. När han värvades till Sverigedemokraterna från Centerpartiet inför valet 2010 skrev Jimmie Åkesson ett pressmeddelande där han till synes stolt deklarerade att de lyckats ”attrahera en så pass klarsynt och företagsam ung man”.

Men efter drygt tre år lämnar nu Stefan Lundkvist partiet.

”SD är en lekstuga”

Han motiverar sitt val med att det är en ”disharmonisk sekt” där inkompetens och nepotism är de rådande dragen hos ledningen:

– Man ser partiet som sin egen privata lekstuga, man skor sig, sina flickvänner, sina kompisar. Man ger dem ­uppdrag, löner och förmåner utan att bedriva en vettig politik för att förändra landet och ta över makten, säger han till Expressen.

Han menar att övriga medlemmar som engagerar sig ses som inkräktare och som ”farliga konkurrenter om makten”. Lundkvist säger partiet inte tillåter intern kritik, utan de utesluts av partiet.

– Det finns en stor skräck för att kritisera partiledningen. Se bara när Allan Jönsson (SD-politiker i Bjuv, reds anm) kritiserade ­ledningens höga löner, då riskerade han att uteslutas. Skräcken är total och det föder bara ögontjäneri och fjäsk uppåt, sam­tidigt som alla förtalar alla bakom ryggen, säger han till Expressen.

Kritiserade moderpartiet

Detta fick han själv erfara när han på SDU:s kongress i september kritiserade ledningens detaljstyrning av förbundet.

Enligt tidningen Expo ska Lundkvist ha sagt att moderpartiet ska hålla sina ”slemmiga händer” borta från ungdomsförbundet. Han ska även anklagat Louise Erixon, Jimmie Åkessons fästmö, att ha tagit sig till ”partitoppen sängkammarvägen”. Själv anser han att uttalandet har förvrängts.

Och han menar att de som inte håller med ledningen kastas ut ur partiet till en följd av nolltoleransen. Vilket han tror kommer att medföra att partiet bli än mer sektlik.

Stefan Lundkvist kommer att behålla sitt mandat i Uppsala kommunfullmäktige, men sitter kvar som politisk vilde.

Publisert: