Nyheter

Aktivister till väpnad attack mot USA-konsulat i Libyen

Av: 

TT

Erik Melin

NYHETER

USA:s Libyenambassadör och tre andra dödades i en raketattack mot konsulatet i Benghazi i natt, uppger libyska myndigheter.

Attacken utlöstes av ilska över en film som anses förolämpa Muhammed.

Barack Obama och Hillary Clinton fördömer attacken.

Ambassadören Chris Stephens, 52, och tre andra amerikaner anställda vid konsulatet dödades när byggnaden i Benghazi attackerades med raketer. Stephens ska enligt en källa till Reuters ha försökt fly i sin bil. Raketer ska då ha skjutits mot bilen.

AP rapporterar att en läkare ska ha försökt återuppliva Stephens i 90 minuter. Dödsorsaken ska enligt läkaren ha varit syrebrist då Stephens andats in rök.

Stephens var på en kort visit i Benghazi när konsulatet attackerades.

I Kairo rev demonstranter ner flaggan från den amerikanska ambassaden. I båda städerna utlöstes attackerna av ilska över en USA-producerad film, "Muslimernas oskuld", som ansågs vara en förolämpning mot profeten Muhammed.

Pastor Terry Jones, som tidigare bränt flera exemplar av Koranen, har låtit visa filmen i sin kyrka i Florida.

”Vi är förkrossade”

I Benghazi drabbade libyska säkerhetsvakter samman med beväpnade angripare som sköt med automatvapen och avfyrade raketdrivna granater mot USA:s konsulat.

På onsdagen fördömde president Barack Obama attacken. Han beordrade förhöjd säkerhet vid USA:s diplomatiska posteringar runt om i världen. Särskilda säkerhetsåtgärder ska också vidtagas i Libyen. Bland annat ska en speciell anti-terroriststyrka om 50 personer ha skickats till Benghazi till följd av attacken.

USA:s utrikesminister kallade på onsdagseftermiddagen attacken oförlåtlig och påpekade att den utfördes av en liten militant grupp, att den inte hade något att göra med Libyens befolkning eller styre.

Ordföranden för Libyens nyvalda nationalkongress, Muhammed al-Magarief, höll på onsdagen en presskonferens.

– Vi ber USA, folket och hela världen om ursäkt för vad som har hänt, sade al-Magarief, rapporterar TT.

Byggnaden plundrades

När säkerhetsstyrkorna retirerade för angriparna såg Reuters reportrar hur plundrare tog sig in i den tomma konsulatbyggnaden och kom ut bärande på skrivbord, stolar och tvättmaskiner.

Förbipasserande gick in i konsulatet och tog bilder med sina mobiltelefoner.

Då sågs inga libyska säkerhetsstyrkor längre till och vägspärrarna hade hävts.

– Styrkorna råkade ut för häftig eldgivning och vi var inte beredda på kraften i angreppet, sade en talesman för Libyens högsta säkerhetskommitté.

”Islam är en cancer”

Bakom filmen som utlöste attacken står amerikanske medborgaren Sam Bacile. I ett telefonsamtal med tv-kanalen al-Jazira säger han att han vill visa att ”islam är en cancer”.

Bacile beklagar att en amerikan miste livet till följd av protesterna mot filmen, men skyller på ambassadens säkerhetssystem.

– Jag är ledsen för ambassadens skull, jag är arg, säger Bacile till al-Jazira.

I filmen beskrivs Muhammed bland annat som en sexförbrytare. Den har ännu inte börjat visats, men ett 13 minuter långt filmklipp har cirkulerat på nätet.

Bacile planerar att göra en 200 timmar lång serie på samma tema som filmen.

Filmen fördöms i ett uttalande av den afghanska presidenten, han menade att den skadar människors känslor i den muslimska världen.

USA:s flagga brändes

I Egyptens huvudstad Kairo tog sig ett tiotal demonstranter in på den amerikanska ambassadens område. De rev ner och brände USA:s flagga och ersatte den med en svart fana med den muslimska trosbekännelsen.

AFP:s fotograf rapporterade att omkring 3 000 personer, de flesta anhängare till den konservativa sunnitiska Salafiströrelsen, hade samlats utanför ambassaden.

På onsdagen uppmanade Muslimska brödraskapets egyptiske generalsekreterare, Mahmud Hussein, till landsomfattande protester utanför alla större moskéer på fredag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter