Sålde jobb på McDonalds – för 100 000 kr

Foto: PONTUS ORRE

avSofia Roström Andersson

NYHETER

Med löfte om jobb misstänks två McDonaldschefer ha lockat utländska personer till Sverige.

På det ska männen ha tjänat hundratusentals kronor.

– Vi ser mycket allvarligt på den uppkomna situationen, säger Håkan Ström, tf presschef på svenska McDonalds, till Expressen.

Två chefer på en av kedjans restauranger i Stockholm stängdes under hösten av från sina tjänster. Anledningen är att McDonalds Sverige misstänker att de sålt anställningskontrakt för 100 000 kronor till personer i utlandet, avslöjar Expressen i dag.

De som betalat och kommit hit har därmed fått arbetstillstånd i Sverige.

Betalar av varje månad

De två cheferna ska ha tjänat hundratusentals kronor på verksamheten.

Enligt uppgifter till tidningen ska en anställd varje månad ha varit tvungen att föra över mellan 3 000 och 11 000 kronor av sin lön till en av sina chefer eller dennes släktingar. En annan ska ha sålt allt han ägde i sitt hemland och tagit stora lån för att kunna betala för att komma till Sverige.

Genom bankkontoutdrag från drabbade anställda har McDonalds sett att stora summor har betalats ut till chefer eller närstående till dem.

– Det har eventuellt förekommit brottslig verksamhet, säger Håkan Ström, tf presschef på svenska McDonalds, till Expressen.

– Den 5 november gjorde vi en polisanmälan och i samband med det arbetsbefriades också de två medarbetarna. Nu gör vi vårt yttersta för att samarbeta med polisen i deras fortsatta utredning.

Migrationsverket inkopplat

Även Migrationsverket är inkopplat i härvan – som kan fortsätta växa.

Men polisen har ännu inte börjat titta på fallet som i nuläget rubriceras som ocker. Om brottet bedöms som grovt riskerar den som döms fyra år i fängelse.

Enligt uppgifter till Expressen ska anställda efter ett tag ha protesterat mot att de tvingats betala för sitt jobb och då kallats på möten i en av de misstänkta chefernas bostad. Vid i alla fall ett tillfälle ska chefen också ha tagit passet från en anställd för att denne inte skulle kunna lämna Sverige.

Tidningen har pratat med en av de nu avstängda cheferna, som nekar till all inblandning. Den andre mannen har tidningen inte lyckats nå.