Sverige på framträdande plats i nya Wikileaks-dokument

Foto: Julian Assange.
NYHETER

Wikileaks släpper på måndagen över 1,7 miljoner amerikanska diplomat- och underrättelserapporter samt kongresskorrespondens från 1970-talet, avslöjar grundaren Julian Assange.

Materialet finns sökbart på Wikileaks webbsida och inkluderar meddelanden skickade från eller till dåvarande utrikesministern Henry Kissinger.

Assange säger till nyhetsbyrån Press Association att dokumenten visar på spännvidden i USA:s vidsträckta inflytande i världen.

Sverige framträdande roll

På Wikileaks Facebooksida nämns att en del av det nu släppta materialet handlar om att förre indiske premiärministern Rajiv Gandhi skulle ha arbetat som mellanhand när Sverige ville sälja Viggen till Indien på 1970-talet. De affärskontakterna pågick långt innan de mest skandalomsusade vapenaffärerna mellan Sverige och Indien på 1980-talet, som handlade om kanoner och haubitsar.

Den indiska tidningen The Hindu skriver på måndagen enligt AFP, med Wikileaksdokumenten som källa, att Gandhi, som vid denna tid inte var politiker, helt enkelt anställdes av Saab för att hjälpa till med flygplansförsäljningen. Tidningen antyder att det inte i första hand var Gandhis kompetens som civil pilot i trafikflyget som avgjorde utan det faktum att han var son till dåvarande presidenten Indira Gandhi.

Blev ingen affär

"Vi kanske tänker att en fraktpilot inte borde vara den bästa experten för att utvärdera ett stridsflygplan, men å andra sidan talar vi här om en fraktpilot som har andra och kanske mer relevanta kvalifikationer", heter det sarkastiskt i ett av diplomattelegrammen hem till Washington.

Det blev aldrig någon Viggenaffär mellan Indien och Sverige. Indien köpte i stället brittiska stridsflygplanet Jaguar.

50 Viggenplan

I ett av telegrammen som TT tagit del av framgår att affären ska ha gällt 50 Viggenplan. Telegrammets källa sägs vara en svensk ambassadtjänsteman, troligen i New Delhi eftersom telegrammet sänts från den amerikanska ambassaden där.

Denne ska också ha uttryckt irritation över att Indira Gandhi själv lagt sig i förhandlingarna och hållit flygvapnet utanför.

Telegrammet avslutas med att ambassaden framhåller att man inte har några andra källor som kan styrka eller dementera svenskens uppgifter.

Rajiv Gandhis tid som premiärminister 1984–89 präglades av Boforsskandalen. Skandalen gällde om och hur Bofors hade mutat indiska tjänstemän för att driva igenom sina vapenaffärer. En svensk förundersökning lades ner men skandalen skadade Gandhi och ledde till att Kongresspartiet förlorade valet 1989.

Både Indira och Rajiv Gandhi mördades senare i mordattentat, 1984 respektive 1991. Familjen Gandhi har dock fortfarande ett mycket stort inflytande i indisk politik genom Rajiv Gandhis änka Sonia och sonen Rahul. Sonia Gandhi leder det styrande Kongresspartiet och sonen väntas bli partiets premiärministerkandidat i de val som planerats till nästa år.

TT