Spelet om regeringsmakten

Löfven tvingas ge upp – hittar ingen lösning

Val 2018: Stefan Löfven ger upp försöken att bilda regering

avEbba Thornéus

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven träffade talmannen 09.45.

En dryg timme senare mötte han pressen och meddelade att han ger upp försöken att bilda regering.

Han meddelade dock att han ”fortsatt står redo”.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING:

Statsminister Stefan Löfven – som fick uppdraget efter Moderaternas Ulf Kristersson– har haft två veckor på sig att sondera möjligheterna för en eventuell regeringsbildning.

Han har under den tiden fört samtal med samtliga partiledare utom Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Redan i halvtid deklarerade Löfven att situationen var knepig.

– Det är inte så att några positioner har förändrats, vi har inte haft någon typ av förhandlingar. Men jag bedömer att vi fått ökad förståelse för varandras positioner, vilket är nödvändigt för att vi ska komma framåt, sa statsministern efter ett möte med talmannen för en vecka sedan.

Redan i morse rapporterade Ekot att samtalen varit fruktlösa och att Löfven i dag skulle meddela talmannen Andreas Norlén att det inte finns några förutsättningar att bilda en socialdemokratiskt ledd regering.

Detta bekräftade Löfven på pressträffen efter mötet med talmannen.

– I nuläget finns ingen möjlighet för mig att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen, sa Stefan Löfven.

Han meddelade dock att han ”fortsatt står redo” för uppdraget och att att han vill fortsätta som statsminister.

”Håller fast vid Alliansen”

Enligt Ekots Fredrik Furtenbach har de alliansföreträdare han talat med gett beskedet att de står fast vid sina positioner:

– Socialdemokraterna har ju haft ett intresse att rycka loss Liberalerna och Centern från Alliansen, men enligt mina källor så håller de fast vid att Alliansen ska hålla ihop och att moderatledaren Ulf Kristersson är deras statsministerkandidat. Det innebär att Stefan Löfven inte har lyckats med sina försök att hitta ett underlag för att bilda regering. Det var väl inte heller väntat för det har sett väldigt mörkt ut, säger Furtenbach till Ekot.

Om Löfven misslyckas med sitt uppdrag har det spekulerats bland statsvetare att C-ledaren Annie Lööf kan tänkas få uppdraget att sondrea möjligheterna för att bilda en regering.