Trump efter bombpaketen: ”Medierna måste stoppa fientligheten”

Brevbomber skickades till Hillary Clinton och Barack Obama

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump kommenterade i natt brevbomberna som skickats till flera demokrater.

Presidenten har kritiserats för sin retorik – men riktade fokus mot medierna.

– Medierna har också ett ansvar att hålla en bra ton och stoppa den oändliga fientligheten, säger Donald Trump.

President Donald Trump kommenterade i natt att demokratiska politiker fått rörbomber skickade till sig.

Secret Service avvärjde paket som skickats till paret Clinton och Barack Obama. Sedan kom rapporter om att bombpaket även skickats till demokraterna Maxine Waters, Eric Holder och Debbie Wasserman Schultz.

Vita huset har fördömt attackförsöken mot Obama och Clinton. President Trump höll en presskonferens där han underströk vikten av att hålla ihop.

– I tider som dessa måste vi alla enas, komma samman och sända ett väldigt tydligt, otvetydigt budskap om att handlingar och hot om politiskt våld inte har någon plats i USA, sa Donald Trump i Vita huset.

USA:s president Donald Trump.
Foto: CATHAL MCNAUGHTON/REUTERS
USA:s president Donald Trump.

Kampanjade i Wisconsin

Senare mellanvalskampanjade Trump i Mosinee, Wisconsin. Trump har åtskilliga gånger kritiserats för sitt tonläge, senast i går sände New Yorks guvernör Andrew Cuomo ett budskap om att presidenten bör tona ned sin politiska retorik.

Men Donald Trump idkade ingen självkritik utan sa att ansvaret vilar på oss alla – och i synnerhet demokratiska ”mobbar”.

– Ingen bör jämföra politiska motståndare med historiska skurkar, vilket görs hela tiden /.../Det finns ett sätt att fredligt lösa våra skiljaktigheter – i röstlokalerna. Det är vad vi vill, sa Donald Trump.

CNN: ”Total brist på förståelse”

Trump sa även att medierna har ett ansvar.

– Som en del av en större nationell insats för att överbrygga skillnader och samla människor, har medierna också ett ansvar att hålla en bra ton och stoppa den oändliga fientligheten och de ständigt negativa, och många gånger falska, attackerna och artiklarna, säger Trump.

CNN är ett av de mediebolag som Donald Trump ofta kritiserat och hånat. Bombpaketet som orsakade utrymningen av CNN:s kontor i New York i går var adresserat till förre CIA-chefen John Brennan, som emellertid jobbar på NBC och MSNBC.

”Det finns en total och fullständig brist på förståelse i Vita huset om allvaret av deras fortsatta attacker på medierna”, sade CNN:s chef Jeff Zucker i ett uttalande tidigare under onsdagen.

1 av 11 | Foto: ABC News
Bomben som skickades till Time Warner.

Rörbomberna analyseras av FBI

I måndags fick även miljardären och Trump-kritikern George Soros ett liknande paket. FBI arbetar utifrån tesen att alla bomber skickats av samma person – eller personer.

Rörbomberna har skickats på analys till FBI:s laboratorium i Quantico, Virginia. FBI utesluter inte att fler bomber har skickats, och vädjar om tips från allmänheten för att få tag i den misstänkta brevbombaren, eller brevbombarna.

– Tveka inte att ringa. Ingen information är för obetydlig för att hjälpa oss framåt i utredningen, säger Chris Wray.

Publicerad:

LÄS VIDARE