Omstritt dokument med FBI-kritik släppt

Republikanernas kontroversiella promemoria har offentliggjorts efter att USA:s president Donald Trump gett grönt ljus.

Dokumentet påstås visa att FBI misskött Rysslandsutredningen.

– Många borde skämmas, säger Trump vid en pressträff.

FBI, justitiedepartementet samt politiker inom båda partierna har kämpat för att dokumentet inte ska släppas. Anklagelserna i det tidigare hemligstämplade materialet gäller att FBI och justitiedepartementet olovligen avlyssnat amerikanska medborgare inom ramen för Rysslandsutredningen.

Efter att Donald Trump godkänt dokumentet på fredagen offentliggjordes det efter ett formellt beslut i kongressen.

Republikanerna hävdar att uppgifterna visar att utredningen, om misstänkt samröre mellan Trump-organisationen och Ryssland under valkampanjen 2016, är partisk gentemot presidenten.

– Det är skamligt. Det som händer i vårt land är skamligt. Många borde skämmas, säger Trump vid en presskonferens angående varför han gett grönt ljus till en publicering.

Spekulationerna är i gång om vad som nu händer med de berörda myndigheternas chefer. Exempelvis FBI-chefen, republikanen Christopher Wray, som Trump utsedde efter att han sparkat James Comey.

Snabbt svar från FBI

En reporter frågar om dokumentet innebär att Trump kommer att avskeda biträdande justitieminister Rod Rosenstein.

– Det får du lista ut själv, säger presidenten.

FBI-agenternas medarbetarorganisation kommenterar i ett uttalande.

”Det amerikanska folket ska veta att de även fortsättningsvis kommer att tjänas av världens främsta brottsbekämpande myndighet. FBI:s specialagenter har inte, och kommer inte, låta partipolitik distrahera oss från vårt högtidliga engagemang i vårt uppdrag”, säger ordförande Tom O'Connor.

McCain: Gynnar Putin

Den republikanske veteransenatorn John McCain anser att promemorian går Rysslands ärenden.

”De senaste attackerna på FBI och justitiedepartementet tjänar inga amerikanska intressen – inget partis, ingen presidents, bara Putins. Det amerikanska folket förtjänar att få veta all fakta kring Rysslands pågående ansträngningar att omstörta vår demokrati, vilket är skälet till att särskilde åklagaren Robert Muellers utredning måste få fortsätta obehindrat.”

Demokraternas kritik handlar om att promemorian är ett oetiskt försök att underminera FBI:s arbete. Nancy Pelosi, partiets gruppledare i representanthuset, har krävt att republikanen Devin Nunes avgår som ordförande för representanthusets underrättelseutskott, som i måndags gav sitt godkännande till att släppa det fyrsidiga dokumentet.

Sågar dokumentet

Demokraten Mark Warner, vice ordförande i senatens underrättelseutskott, sågar dokumentet.

”Till skillnad från nästan alla ledamöter i representanthuset som röstade för att släppa pm:et, har jag faktiskt läst det material som ligger till grund för Nunes pm. Det stödjer helt enkelt inte dess slutsatser”, säger han i ett uttalande.

Redan tidigare på fredagen gick Trump till hård attack på FBI och justitiedepartementet.

”Ledarskapet och utredarna på FBI och justitiedepartementet har politiserat den heliga utredningsprocessen till förmån för Demokraterna och emot Republikanerna – något som hade varit otänkbart bara för ett kort tag sedan”, skriver han på Twitter.

Publisert:

LÄS VIDARE