Nyheter

Homosexualitet är snarare en trend

NYHETER

Jan Guillous nya uttalande väcker ny våg av protester

Att vara bög eller lesbisk är bara en modefluga.

Det menar författaren Jan Guillou.

- Homosexualitet är mer en modeföreteelse än något man föds till. Det är någonting som har kommit och gått i historien, säger han.

Uttalandet väcker vrede bland Sveriges homosexuella.

I boken "Häxornas försvarare" som kommer om några veckor skriver Jan Guillou att det inte fanns några homosexuella under 1600- och 1700-talen i Sverige.

Under 1600-talet straffades homosexualitet med döden. Men enligt Jan Guillou finns det knappt några avrättningar dokumenterade.

- Under samma period som tusentals människor blev angivna för olika former av otillåtet sex finns det bara 20 kända fall av homosexuell brottslighet. Det är en sådan liten krets att homosexualitet knappt kan ha existerat, säger han.

"Det är ute att vara hetero"

Homosexualitet är snarare en trend och en livsstil, menar han. I dag anses det vara inne att vara homosexuell.

- I Stockholm kan man med en liten humoristisk överdrift påstå att det är mer ute att vara heterosexuell. Det är lite torrbolligt att vara "normal".

Guillous uttalande väcker nu ilskna reaktioner från homosexuella. Calle Norlén, författare till homohandboken "Bög - så funkar det" menar att det fortfarande finns många som smyger med sin läggning.

- Om folk tycker att de måste hålla sin läggning halvhemlig i dag kan ju vem som helst räkna ut att 1600-talets bögar och flator inte direkt skyltade med sin, säger han.

Han får medhåll från journalisten Mian Lodalen.

- Jag kan prata i timmar om hur homosexuella mördas, misshandlas eller tar livet av sig. Jag vet inte hur trendigt det är.

"Ska de bli arga på mig?"

- Det är sorgligt att Guillou inte tar homosexualitet på allvar.

Jan Guillou är väl medveten om att hans påståenden provocerar. Inte minst eftersom han redan tidigare blivit beskylld för att vara homofob.

- Jag kan tänka mig att homosexuella blir arga.

- Men är det mig eller historien de ska bli arga på? säger han.

Anna-Maria Wiklund

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter