60-årig professor greps för terrordåd

NYHETER

- misstänks vara hemlig ledare för Greklands vänstergerilla

En tidigare universitetslärare har gripts av grekisk polis.

Han misstänks vara den hemlige ledare som i många år lett 17:e november-gerillan.

Den vänsterrextremistiska gerillan tros ligga bakom ett 20-tal mord.

Den gripne mannens identitet har ännu inte offentliggjorts. Men enligt källor inom den grekiska polisen rör det sig om en 60-årig professor, uppger brittiska BBC.

Den vänsterextremistiska 17:e november-gerillan har varit verksam i Grekland i drygt 27 år och misstänks ligga bakom minst 23 mord.

Gäckat polisen i många år

Ledaren för gerillan har gäckat polisen i många år. Den man som nu pekas ut som trolig ledare greps på den lilla ön Lipsi tidigare i veckan. Enligt uppgifter i grekisk television flögs han därefter till den närliggande ön Patmos.

Kodnamn: Nikitas

Han är känd under pseudonymen Nikitas. Den gripne mannen är i 60-årsåldern. Han undervisade på ett universitet i Paris i Frankrike mellan 1967 och 1974, under de år då militärjuntan styrde grekland.

Målade huset rosa

Han är gift med en fransyska och har ett hus på Lipsi, ett hus som han för övrigt målat rosa, ett färgval som betraktas som uppseendeväckande på den lilla ön.

Enligt de boende på ön har han inte bott på ön för jämnan, utan besökt den lite då och då.

Ett skjutvapen som påträffades i samband med en husrannsakan i Athen ungefär några dagar innan gripandet har testats av ballistiska experter. Och enligt polisens tekniker kan det bindas till sju mord.

Fakta: 17:e november

Fredrik Rundkvist