Sydafrikanskt försök att bryta dödläget i Irak

NYHETER

KAPSTADEN

Ett försök att bryta dödläget i Irak kom från oväntat håll på fredagen, när Sydafrikas president Thabo Mbeki meddelade att landet sänder egna vapenexperter till Irak.

  Sydafrika tillhör de skarpaste kritikerna mot ett Irakkrig.

Den sydafrikanske presidenten Thabo Mbeki höll på fredagen det årliga talet till nationen när parlamentet öppnade i Kapstaden. Men de inrikespolitiska problemen fick ge vika, när Mbeki omedelbart varnade för konsekvenserna om "en enskild makt" misstolkar uppgifterna i FN:s säkerhetsråd och bestämmer sig för att invadera Irak.

  - Just när jag talar är ett antal av våra medborgare på väg att resa till Irak. De är experter som hjälpte vårt land att förstöra vår tidigare arsenal av nukleära, kemiska och biologiska massförstörelsevapen, sade Mbeki inför den samlade lagstiftande församlingen i Kapstaden.

  - Irak har accepterat vår förfrågan, som vi redan har diskuterat med ledningen för FN:s vapeninspektörer, sade Mbeki och hänvisade direkt till inspektionschefen Hans Blix som leder FN-organet Unmovic i Irak.

Gott exempel

  Hans Blix har tidigare hänvisat till Sydafrikas exemplariska samarbete med FN, när landet beslutade att förstöra lagren av illegala vapen som framtagits under apartheidregimen. Den fullständiga kontrollen av landets nedrustning tog sammanlagt två år.

  Men utspelet från Sydafrikas president hade samtidigt starka politiska undertoner, då Thabo Mbeki för närvarande leder både den nybildade Afrikanska unionen (AU) och den inflytelserika Alliansfria rörelsen. Därmed talar Sydafrika för många av världens fattigaste länder och flera av dem som direkt hotas av konsekvenserna av ett krig i Irak.

FN-mandat

  Sydafrikas ledning har vid flera tillfällen skarpt kritiserat förberedelserna att attackera Irak militärt utan ett FN-mandat. Utspelen har förstärkts av den tidigare presidenten Nelson Mandela fräna angrepp på både USA och Storbritannien. Inför parlamentets öppnande på fredagen upprepade Mandela de hårda orden mot de amerikanska planerna på att invadera Irak utan stöd från FN:s säkerhetsråd.

  Den mycket respekterade Mandela har också fått förfrågningar från flera arabiska länder om att försöka förmå Iraks president Saddam Hussein att frivilligt ge upp makten i landet.

  Sydafrikas vice utrikesminister Aziz Pahad har samtidigt besökt Bagdad för direkta förhandlingar med Iraks ledning.

  - Vi försöker inte att skaffa oss en hjältegloria. Vi gör det för fredens sak, vi vet vad krig innebär, sade Mbeki i talet till nationen.

Undvek aids

  Utspelen om Irak kritiserades dock av oppositionen i Sydafrika, då Mbeki undvek flera av de skriande problem som landet brottas med. Den sydafrikanske presidenten nämnde aidsepidemin, som detta år kan komma att döda omkring 375 000 sydafrikaner, med en enda mening. Trots omfattande redogörelser över nya sociala program, smet Mbeki också förbi de skriande behoven av att förbättra situationen för landets fattigaste samtidigt som Sydafrika måste försöka stoppa den brottslighet som färgar vardagslivet för många i slumområden.

Grim Berglund/TT