Livstid för styckmordet i förortsvilla

NYHETER

Ryss avrättade och styckade småbarnspappa

Den 28-årige ryssen avrättade en småbarnspappa från Minsk med flera pistolskott.

Sedan styckade han kroppen och göt in den i cement.

Idag dömdes han till livstids fängelse och utvisning.

Foto: Villan där kroppen hittades.

Ryssen och hans två kumpaner befann sig alla tre i en ödevilla i Lahäll utanför Stockholm i juli förra året när mordet begicks.

Under rättegången har männen skyllt på varandra.

Men en av de misstänkta, en 24-åring från Vitryssland fick plötsligt samvetskval. I rätten sade han att han var skyldig den mördade småbarnspappan att berätta sanningen.

Det blev också han som fällde mördaren. Domstolen har i huvudsak gått på 24–åringens berättelse. Södra Roslags tingsrätt dömde idag 28-åringen till livstids fängelse för mord.

Kommer överklaga

– Jag har talat helt kort med min klient och jag kan väl säga att man inte tar emot en sån här dom oberörd, säger 28–åringens advokat Gunnar Falk som kommer att överklaga.

Efter mordet i villan styckades offret i källaren sedan man satt upp några gamla tapeter för fönstren. Bålen göts in i cement i en högtalarlåda. Resten av kroppsdelarna dumpades i ett kärr utanför Vaxholm.

Alla tre männen döms för brott mot griftefriden.

Mordet i ödevillan uppdagades sedan en av de inblandade, en 30-årig estländare, sökt hjälp på Estniska ambassaden. Han berättade då att han blivit kidnappad, knivskuren och att han bevittnat ett mord.

– Han var ju livrädd. Det var hans enda chans att komma undan. Han var säker på att han var nästa offer, säger 30–åringens advokat Benneth Johansson.

Fälls också för människorov

30–åringen dömdes till fängelse i ett år och fyra månader och utvisning på tio år.

– Min klient blev mycket lättad över domen. Han var rädd att också han skulle dömas till livstid. Han har inte samma tillit till det svenska rättssamhället som jag, säger Benneth Johansson

Den 28-årige morddömde mannen fälls också för bland annat människorov och olaga frihetsberövande.

Tidigare artiklar:

Johan Bratt, TT