"Det är sanslöst att jag inte sitter i någon styrelse"

NYHETER

Indra Åsander, 47, är hög chef på TeliaSonera. Hon är trött på att höra att det inte finns några kvinnor att välja till toppjobben.

- Det är skitsnack. Det handlar om att leta.

Foto: HON ÄR CHEF ÖVER 2 700 ANSTÄLLDA Indra Åsander är en av fyra systrar. Hon blev förvånad när hon i tonåren märkte att samhället gjorde skillnad på kvinnor och män. Nu har hon vant sig vid att vara ensam kvinna i många situationer. Men hon tycker det är bättre att vara fler, både roligare och lättare.

Indra Åsander har varit chef i sexton år. Främst på Vattenfall och Telia. I dag ansvarar hon för TeliaSoneras privatkundsdel i Sverige, med ungefär 2 700 anställda. Hon sitter också i företagsledningen i Sverige. Hon tar sig själv som exempel på en kvinna som blivit sedd i sin egen organisation, men inte utanför den.

- Det är helt sanslöst att jag inte har något styrelseuppdrag.

Den låga andelen kvinnor beror till stor del på de manliga nätverk som finns, menar hon.

"Ett underbetyg"

- Sverige är litet, de här grupperna är rätt små och folk känner varandra väl. Då är det enkelt för männen att leta där. Men de ledande personerna måste börja släppa in kvinnor.

- Den representation vi har i dag är patetisk. Det är ett otroligt underbetyg åt dem som sitter i maktpositioner att det ser ut så här.

Att det finns många kompetenta kvinnor är Indra Åsander säker på - det gäller bara att leta aktivt.

- Jag tror att många uppriktigt vill ha in fler kvinnor. Man vet att mixade grupper fungerar bättre, och att lönsamheten höjs. Men kanske finns en rädsla för personer som uppfattas som oprövade kort.

Indra Åsander beskriver sig själv som en orädd person med gott självförtroende och tävlingsinstinkt. En som vill kunna påverka och har tagit de chanser hon fått.

Att inte våga anta utmaningar beskrivs ofta som typiskt kvinnligt, men Indra Åsander tror att det bara är en liten del av problemet med bristen på kvinnliga toppchefer.

Vad tycker du om att införa könskvotering?

- Det känns inte roligt. Som det är nu har vi ju en fullständig kvotering av män och det är idiotiskt. Om man verkligen gick på kompetens skulle fler kvinnor släppas in.

Indra Åsander tror att det kan ta decennier innan vi fått ett jämställt näringsliv.

Cecilia Gustavsson