Persson populär som aldrig förr
Statsministern är nu uppe på rekordsiffrori Aftonbladet/ Sifos stora förtroende- gallup
Göran Persson är den partiledare som svenska folket har haft störst förtroende för sedan Aftonbladet/Sifo startade för sju år sedan.
Mer än sex av tio har stort eller mycket stort förtroende för statsministern.
Göran Persson glider fram på en räkmacka just nu. Socialdemokraternas opinionssiffror ligger på höga nivåer och förtroendet för statsministern själv ökar i varje mätning.
I dag har 61 procent stort eller mycket stort förtroende för Göran Persson. Det är den hittills högsta siffran sedan Aftonbladet/Sifo började mäta förtroendet för partiledarna i mars 1995.
Det tidigare rekordet innehas av Carl Bildt. I december 1997 hade 60 procent stort eller mycket stort förtroende för den dåvarande oppositionsledaren.
Små förändringar
Förändringarna sedan den förra mätningen, som gjordes strax före jul, är annars relativt små. Bara nedgången för miljöpartiets avgående språkrör Lotta Nilsson Hedström och Matz Hammarström är statistiskt säkerställd.
Göran Persson (s) 61 procent +4
Göran Persson har gjort en formidabel framryckning i opinionen under de senaste åren. Vid jultid 1999 var det bara 27 procent som hade stort eller mycket stort förtroende för statsministern.
Sedan dess har Persson klättrat steg för steg. I dag är det mer än dubbelt så många som har stort eller mycket stort förtroende för honom.
Men den förändrade inställningen till Göran Persson märks inte bara i toppen. Då, för drygt två år sedan, uppgav hela 30 procent att de inte hade något förtroende alls för honom. Det var alltså fler som saknade förtroende för Persson än som hade det. I dag är det bara 8 procent som inte anser sig ha något som helst förtroende för statsministern.
Bland männen är stödet i det närmaste överväldigande.
Sju av tio, 68 procent, har stort eller mycket stort förtroende.
Kvinnorna och ungdomarna är som tidigare betydligt mer avvaktande.
Alf Svensson (kd) 45 procent -1
Redan innan Carl Bildt lämnat partiledarposten tog Alf Svensson över ledartröjan. Från december 1998 till påsken förra året var kd-ledaren den partiledare som svenska folket hade störst förtroende för.
Sedan dess har Svensson backat. Möjligen beroende på att han inte riktigt verkat tänd på uppgiften förrän nu då den avgörande kampen om väljarna närmar sig.
Alf Svensson påstås ofta ligga bäst till bland de äldre väljarna. Det är delvis sant. Väljare över 50 ger kd-ledaren något bättre betyg än de som ännu inte passerat livets middagshöjd. De manliga väljarna är något mer positiva än de kvinnliga.
Gudrun Schyman (v) 33 procent +1
Förtroendet för Schyman stod på topp när det var som lägst för Göran Persson, alltså för drygt två år sedan. Ännu ett bevis för att socialdemokraterna och vänsterpartiet är något av kommunicerande kärl.
Schyman är för närvarande Sveriges mest könsskiljande partiledare. Inte någon annan noterar så stora olikheter i stödet från manliga och kvinnliga väljare.
Jämfört med förra mätningen är skillnaden markant. Då var det ungefär lika många män som kvinnor som hade stort eller mycket stort förtroende för vänsterledaren. Men efter det uppmärksammade "talibantalet" på kongressen i januari har männen övergivit Schyman som hade hoppats på att få utmana Persson om herraväldet på politikens vänstra planhalva. Så ser det inte ut att bli.
Bo Lundgren (m) 28 procent -1
Moderatledaren har inte fått fäste hos svenska folket. Förtroendet för honom ligger på ungefär samma nivå nu som när han tillträdde.
Det är inte bra att ledaren för det näst största partiet ligger fyra på partiledarnas förtroendelista. Ännu sämre är att Lundgren inte ens når hälften av Göran Perssons siffror.
Men så obarmhärtiga är väljarna. De har, precis som alltid, inget sinne för rättvisa i sådana här lägen. De bara säger vad de tycker.
Maud Olofsson (c) 25 procent -1
Förtroendet för Maud Olofsson är fortfarande högt med tanke på att hon representerar ett av riksdagens minsta partier.
Till skillnad från sin enda kvinnliga kollega är centerledaren inte könsskiljande. Förtroendet för henne är ungefär detsamma hos kvinnor som hos män. Att kalla Maud Olofsson för borgerlighetens svar på kvinnliga röstmagneten Schyman är alltså fel.
Lars Leijonborg (fp) 14 procent -2
Han har samma problem som sitt parti. Stödet brister. Folkpartiledaren kämpar på men hittills har han inte fått någon belöning att tala om.
Lotta Nilsson Hedström och Matz Hammarström (mp) 10 procent -3
Bara vid ett enda tillfälle har en partiledare noterat sämre förtroendesiffror än miljöpartiets språkrör gör nu. Det var Maria Leissner (fp) hösten 1995.
Nilsson Hedström och Hammarström slutar som språkrör om en månad. Det gör de rätt i. De har aldrig väckt någon entusiasm hos väljarna. Om miljöpartiet ska överleva som riksdagsparti krävs en mer offensiv ledning.
Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 970 personer över 18 år mellan 18 och 21 mars. Frågan gällde om man hade mycket stort, stort, inte särskilt stort eller inget förtroende alls för partiledaren.
Lena Mellin