Rånmisstänkt man släpptes ur häktet – greps direkt för pizzeriamordet

avIsabelle Nordström

I en månad satt mannen häktad misstänkt för olika brott, men under torsdagen beslutade tingsrätten att han skulle släppas.

Knappt hann han ut i frihet innan han greps igen – den här gången för pizzeriamordet i Rinkeby.

– När han frigavs från häktet greps han på nytt av polisen, säger åklagare Erik Wendeby.

Ytterligare en man sitter anhållen misstänkt för mordet.

Det var den 8 januari i år som en person sköts ihjäl på en pizzeria i Rinkeby. Ingen har varit gripen misstänkt för mordet – fram tills nu.

– Två personer är frihetsberövade, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen, under fredagseftermiddagen.

1 av 11 | Foto: P-O Sännås

Aftonbladet har tidigare berättat att minst två gärningsmän ska ha varit direkt inblandade i mordet på mannen i 25-årsåldern. Pizzeriamordet kopplas till de två grupperingar som enligt Aftonbladets uppgifter ligger i en flerårig konflikt – med tiotals dödsskjutningar i dess spår.

En av de misstänkta är en man i 25-årsåldern. Han häktades i dag misstänkt för delaktighet i mord.

– Han häktades på sannolika skäl, säger säger Erik Wendeby, åklagare.

Han har tidigare suttit häktad misstänkt för förberedelse till grovt rån och även misstänkts för grovt vapenbrott och narkotikabrott. Dessa brott uppges ha inträffat två dagar efter mordet på pizzerian. Efter att han häktades 15 januari satt han frihetsberövad fram till i går.

Släpptes ur häktet

Under en omhäktningsförhandling på torsdagen kom rätten nämligen fram till att det inte fanns tillräckliga bevis för att nå sannolika skäl.

– I varje fall blev han satt på fri fot efter förhandlingen och strax därefter, i samband med att han frigavs från häktet så greps han på nytt av polisen, säger Erik Wendeby.

– Då misstänkt för delaktighet i det här mordet.

Varför har han inte delgivits om misstanke i mordet innan?

– Det har att göra med mordutredningen, att utredningsläget har varit så att det inte funnits förutsättningar att delge honom brottsmisstankar om mordet, säger Erik Wendeby.

Greps han misstänkt för delaktighet i mordet därför att han släpptes?

– Nej, det ledde till att man behövde gripa honom. Hade han kvarvarit i häktet på grund av tidigare brottsmisstankar hade man fått delge misstanken utan att gripa honom, säger åklagaren.

Mannens försvarare Lars Ahlstedt säger att hans klient nekar till inblandning i mordet.

– Han förnekar inblandning i den här gärningen och mår jättedåligt, säger advokaten.

Ska ha plockat pistol

Enligt uppgift till Aftonbladet ska ytterligare en man ha varit inblandad i dödsskjutningen på pizzerian. Erik Wendeby vill i nuläget inte kommentera om det är aktuellt med fler gripanden.

Mannen ska efter de dödande skotten ha gått fram till offret, plockat åt sig en pistol som den döende mannen ska haft med sig och sedan lämnat pizzerian, enligt vad Aftonbladets källor uppgivit.

Men vid lunchtid under fredagen greps ytterligare en man. Han är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Jag kommer nu under helgen att bedöma om han ska begäras häktad eller inte, säger säger Erik Wendeby.

– Utredningen kommer att fortgå under helgen.

Även den unge mannen är i 25-årsåldern och han är tidigare ostraffad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rinkeby

Brott