Isbjörnarna bryter sig in i bostäderna

NYHETER

Ett 20-tal norska stugor demolerade

Lokalbefolkningen i Svalbard, Norge har problem med isbjörnar i trakten.

Björnarna är så fräcka att de bryter sig in hos folk och nu har djurens framfart blivit ett polisärende.

Totalt har 20 stugor blivit demolerade av björnarna - en hona och hennes två ungar - och folk har fått nog.

- När varningar inte hjälper så måste man prata ett sådant språk som isbjörnarna förstår, säger Olav Tombre som är polischef i Svalbard till tidningen Aftenposten.

Gummikulor och sk paintball blir polisens nya vapen i kampen mot björnarna. Inom några dagar så kommer polisen att beskjuta björnarna med gummikulor för att få björnarna att förstå att de ska hålla sig borta från människors bostäder. Paintball används för att märka björnarna så de kan identifieras.

Elva björnar sista året

Tidigare försök att skrämma bort björnarna med hjälp av höga ljud har inte fungerat. Björnarna fortsätter oförtrutet att ta sig in i folks hem, söka igenom skåp och lådor och förstöra inredningen. De har dock inte attackerat någon människa ännu.

Egil Daleng är en av de som har drabbats. Enligt honom kostade deras första försök honom 80 000 norska kronor och det tog tre veckor att reparera skadorna. Han har blivit drabbad fem gånger och planerar nu att sätta upp stängsel med taggtråd för att hålla björnarna borta, skriver Aftenposten.

Det är inte första gången som det är problem med isbjörnar i Svalbard. Senaste året har elva isbjörnar ställt till det för ortbefolkningen som nu börjar känna sig extra utsatta. Nu hjälper en expert på isbjörnar också till med råd till de som bor i området. Sopor och mat ska inte placeras lättillgängligt vid stugorna för det lockar dit djuren.

Om isbjörnar:

Susanna Vidlund