En anhållen för skott-dramat i Landskrona

NYHETER

LANDSKRONA

En 31-årig man anhölls på fredagen som misstänkt för mord och försök till mord i samband med skottdramat i Landskrona för en och en halv vecka sedan.

Den misstänkte bor i Helsingborg och hämtades till förhör av länskriminalen i Skåne på fredagsmorgonen. Efter förhören beslutade kammaråklagare Margaretha Danielsson-Olvon att anhålla honom.

Polisen var under fredagen mycket förtegen om vad som lett fram till misstankarna mot mannen.

- Jag kan inte säga något om vad som framkommit under förhören. Jag vill inte heller gå in på den anhållnes bakgrund eller om han har några anknytningar till de båda offren, säger Charley Nilsson, presstalesman vid polisen i nordvästra Skåne, till TT.

Inblandade i bråk

Klart är att 31-åringen bor i Helsingborg. Av tidigare vittnesmål har det framkommit att de båda skjutna männen var inblandade i ett bråk i Helsingborg tidigare under mordnatten. Motivet till bråket är ännu oklart.

Tidigast på måndag kommer åklagare att ta ställning till om mannen ska begäras häktad.

Något mordvapen har ännu inte hittats. Under fredagen uppgav polisen att de två handeldvapen som hittades på brottsplatsen sannolikt är utländska och att de tillhörde ett av offren.

- Vi vet att de inte avlossades vid brottsplatsen. Men vi har inte lyckats spårat dem och vet inte om de har använts i andra sammanhang tidigare, säger kommissarie Thomas Servin vid länskriminalen.

Ett av vapnen hittades under den skottskadade 23-åringen. Det andra vapnet, en pistol, hittades på marken en bit bort. Polisens teori var att gärningsmannen slängt ifrån sig den innan han försvann från platsen.

En avliden

Efter att polisen analyserat fingeravtrycken framkom det att även pistolen tillhörde 23-åringen. Enligt Servin var den laddad och skjutklar, vilket tyder på att 23-åringen hade gjort sig beredd att skjuta innan han själv sköts i huvudet.

Skottdramat inträffade på Sankt Olofsgatan i centrala Landskrona under natten till söndagen den 23 juni. Två män sköts i huvudet och en av dem, en 24-årig bosnier bosatt i Nederländerna, avled för en vecka sedan.

23-åringen är hemmahörande i Landskrona och hans tillstånd bedöms fortfarande som kritisk. Han vårdas i respirator på universitetssjukhuset Mas.

Den 23-årige Landskronabon är enligt polisen välkänd i krogsvängen i både Landskrona och Helsingborg, och ska enligt flera vittnen ha sysslat med omfattande narkotikaaffärer.

Än så länge arbetar polisen efter teorin att minst tre personer, utöver offren, var inblandade i skottdramat. Man tror fortfarande att det var en ensam man som avfyrade samtliga skott.

Henrik Hamrén/TT